Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
23.8.2013 / Landsbygdens Folk
Åland väntar med LBU-analys
Näringsministern fattade beslutet i tisdags, med landskapsagronom Sölve Högman som föredragande.
Enligt beslutet kan en "relevant konsekvensbedömning" inte göras innan flera av de faktorer som påverkar jordbruksnäringen klarlagts.
- Dit hör exempelvis åtgärder och stödnivåer i rikets landsbygdsutvecklingsprogram, implementeringen av gårdsstödet och utformningen av förgröningsåtgärderna samt slutligen utformningen av nästa periods stöd enligt artikel 141 omfattande Finlands nationella stöd till lantbruket, sägs det i beslutet.
Landskapsregeringen påpekar att en konsekvensutredning "förmodligen effektivast" tas fram som ett samarbete mellan Ålands landskapsregering och Ålands producentförbund samt "med eventuellt bistående" från Ålands hushållningssällskap.
I samband med att producentförbundets skrivelse antecknades till kännedom påpekar landskapsregeringen att den "ser stor potential i ett aktivt produktivt lantbruk" på Åland och att "landsbygdsutvecklingsprogrammet är ett viktigt instrument för utvecklingen av det åländska jordbruket och landsbygden".
Där framhålls också att den övergripande målsättningen för det föreslagna LBU- programmet är att bidra till en "hållbar ekonomisk och smart utveckling på landsbygden" och till att utveckla och diversifiera det till landsbygden kopplade näringslivet.
- Programmet skall dessutom bidra till att stärka de redan goda natur- och miljöförhållandena. Programmets främsta prioritering är att säkerställa en tillräcklig primärproduktion och på så sätt se till att det finns råvaror till Ålands livsmedelsindustri, heter det i beslutet.
Dessutom påminner landskapsregeringen om att landsbygdsutvecklingsprogrammets åtgärder för miljö- och LFA-stöden fortsätter oförändrat under år 2014 och att det föreslagna programmet till största del börjar tillämpas först från år 2015.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab