Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
16.8.2013 / Landsbygdens Folk
Som väntat i nästa års budgetförslag
I nästa års stöd är det i praktiken det nordliga stödet där regeringen räknar med en sänkning. Nästa år är summan för det nordliga stödet 7,4 miljoner lägre än i år.
Avträdelsestödet råkar ut för en rejäl minskning. Det beror främst på att nuvarande mottagare av avträdelsestödet som uppnår gränsen för ålderspension blir fler än de som kommer in i systemet med avträdelsestödet. Åldersgränsen stiger till 59 år från och med nästa år.
Det tidigare anslaget för specialåtgärder inom trädgårdsodlingen har nu upphört, men det finns pengar för ändamålet inom bidrag för marknadsföring i stället. Det är alltså pengar som beviljas för att finansiera producentsammanslutningarnas verksamhetsprogram. Avsikten är att använda 2,2 miljoner euro för ändamålet. Det handlar helt om EU-pengar.
Dessutom så har ministerierna spetsat in sig på att Finland ansluter sig till EU:s skolfruktsprogram från och med nästa år. I budgetförslaget har 2 miljoner euro anslagits för ändamålet, varav EU står för 1,5 miljoner.
Från momentet för marknadsföring har åter 1,956 miljoner euro flyttats till momentet för utveckling av kvalitetssystem. Avsikten är att 1,58 miljoner av anslaget från det här momentet används för att bereda utvecklingsprogrammen för ekobranschen och närmaten.
Inom anslagen för landsbygdsutveckling bantas anslaget till rådgivningen med ytterligare 1 miljon euro jämfört med i år. Här kan man minnas att det här anslaget tidigare har bantats i beredningen så gott som varje år. Fram till det här årets budget har riksdagen emellertid mestadels lyckats hitta extrapengar, men ofta har summan ändå stannat på en lägre nivå än året före.
Nämnas kan att anslaget 2012 var 7,668 miljoner euro och enligt bokslutet för 2011 närmare 10,7 miljoner euro.
På momentet för skogsförbättringar har jord- och skogsbruksministeriet föreslagit 400.000 euro mer än finansministeriet, 60,13 miljoner euro alltså. Jord- och skogsbruksministeriet hade räknat med en nivåutjämning på 400.000 euro, som finansministeriet har tagit bort.
Orsaken till den kraftiga sänkningen av anslaget för marknadsföring och strukturförbättringar inom fiskerinäringen - från närmare 13,5 miljoner till 1,5 - är att EU-parlamentet och rådet inte ännu har godkänt en förordning som rör den europeiska havs- och fiskerifonden. Det gäller även EU:s finansieringsandelar i olika medlemsstater i anslutning till fondens verksamhetsprogram. När så har skett är det regeringens avsikt att komplettera budgetförslaget.
Anslaget för vattenförsörjning och översvämningsskydd är det samma som i fjol. Jord och skogsbruksministeriet hade dock velat höja medlen för vatten- och avloppsåtgärder, i praktiken stöd till vattenandelslagen i glesbygden, till 8 miljoner euro. Finansministeriet anser att 6,6 miljoner räcker.
Anslaget för semesteravbytare för pälsdjursuppfödarna på social- och hälsovårdsministeriets förvaltningsområde är i år 1,7 miljoner euro mot 2,6 miljoner i fjol. Det beror på att 900.000 euro flyttas över på momentet för ersättning av förvaltningskostnader. Av pengarna används 724.000 euro direkt för att täcka höjda förvaltningskostnader och resten för att utveckla webbtjänsten "Lomitusnetti".
Anslaget för fartygstrafiken i skärgården bantas med cirka 2 miljoner. Det här har också genom tiderna varit ett omdiskuterat anslag, som det nog har lyckats att höja också under den fortsatta behandlingen.
När det kommer till miljöministeriets anslag för iståndsättning av vatten och avlopp tycker finansministeriet att 11,542 miljoner euro räcker. Det skulle bli ungefär en miljon mindre än i år.
Miljöministeriet vill ha 13,98 miljoner. Miljöministeriet har räknat med pengar för projekt som är på hälft samt nya projekt på sammanlagt 6,1 miljoner euro.
Det här har finansministeriet helt slopat och förklarar att staten slutar med att finansiera andra än sina egna vattenförsörjningsprojekt. Staten är dock med om att förverkliga ofärdiga projekt.
Beloppet på 6,1 miljoner euro vill finansministeriet i stället använda för miljöarbeten som ska förverkligas och för projekt för förorenade områden och iståndsättning av vattendrag. 4 miljoner euro vill ministeriet använda för projekt med rådgivning för att försnabba verkställandet av lösningar kring avloppsvattnet från hushåll utanför vatten- och avloppsverkens avloppsnät.
På momentet för planläggning vill miljöministeriet ha 300.000 euro mer än finansministeriet är berett att punga ut med. Det är pengar som miljöministeriet hade tänkt skulle gå till att stöda områdesarkitekternas verksamhet i kommuner med under 6.000 invånare där det inte finns planläggningsskyldighet.
När det gäller anslaget för vård av byggnadsarvet ville miljöministeriet anslå 3,35 miljoner euro. Ministeriet motiverar detta med målsättningarna i den nya kulturmiljöstrategin och med stigande byggnadskostnader. De här motiveringarna har emellertid finansministeriet tagit bort och anser att det räcker med 1,35 miljoner.
Arbets- och näringsministeriets anslag för energistöd stiger kännbart. För vindkraftverk har man nu räknat med 94,4 miljoner euro, vilket är över 21 miljoner mer än i årets budget.
Också när det gäller energi av träbränsle räknar man med en ökning. Nästa år väntas således 53,6 miljoner euro gå åt mot 47,1 miljoner i år.
Nästa år är inte längre återbäringen av koldioxidskatten på bränsle till jordbruket i kraft. Det kommer dock att synas först i budgeten för 2015, eftersom återbäringarna utbetalas året efter användningsåret.
Den sista veckan i månaden behandlar regeringen budgeten i den så kallade budgetrian. Då ska regeringen också diskutera en tilläggsbudget för i år på basen av ministeriernas förslag.
Vidare behandlar regeringen under budgetrian de kommande ändringarna i beskattningen av inkomster från företagens vinster. Regeringens egentliga budgetproposition får offentlighet 16 september.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab