Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
16.8.2013 / Landsbygdens Folk
Sura jordar kan bekämpas på kemisk väg
Utöver den identiska dräneringen har samtliga försöksrutor försetts med reglerbara dräneringsbrunnar. Dräneringssystemet har används för underbevattning och det är här som det nya angreppssättet kommer in i bilden.
- Det som vi har gjort är att använda olika kemiska suspensioner, blandningar, som har pumpats in i teståkrarnas dräneringssystem. Att vi har gått ner till sulfidskiktet och försökt behandla de mest kritiska markskikten genom underbevattning är unikt, förklarar Österholm.
Syftet med projektet har med andra ord varit att undersöka hur olika kemikalier lämpar sig för användning i jordbruk och hur de kan förhindra oxidation av sulfider och på så sätt förhindra uppkomst av surt och metallrikt utsläpp.
Två kemiska suspensioner har använts, kalciumhydroxid (Ca(OH)2) och kalciumkarbonat (CaCO3), och pumpats in i dräneringssystemet en vecka per sommar. Med facit i hand verkar den senare ha haft bäst effekt.
- På försöksrutorna där vi använt kalciumkarbonat har pH-värdet stigit rejält mycket och vissa mätningar visar på ett värde av 6, vilket är bra. Aciditen, det vill säga syramängden, har också halverats och det är ett enormt bra resultat, säger Österholm.
Enligt Österholm är det mest anmärkningsvärda resultatet att forskarna genom att tillföra kalciumkarbonat också har kunnat minska aluminiumhalten.
- Våra undersökningar visar att halten aluminium per liter har minskat till endast 2 mg/L och utgångshalten var cirka 20 mg/L, vilket är en sänkning med 90 procent. Vi har också sänkt halten av andra metaller och det är just de som är de stora bovarna när det till exempel inträffar fiskdöd efter sura utsläpp, menar han.
I blandningen har man använt cirka 800 kilo kalciumkarbonat. Det låter mycket, men det är det inte.
- Det är en femtedel av vad en jordbrukare använder när han eller hon kalkar. Så det är inte mycket.
Den här sommaren använder forskarna större mängder kalciumhydroxid för att se om effekterna blir bättre. Forskarna ska också utreda hur länge en behandling med suspensioner i underbevattningen håller i sig.
- Kommer effekterna att finnas kvar bara i höst eller nästa år? Det ska bli intressant att se om en behandling ger resultat under en längre tid.
Potentiellt sura sulfatjordar är ett stort problem i synnerhet i det låglänta Österbotten. Beräkningar visar att det kan finnas cirka 2.000 kvadratkilometer jordbruksmark i landskapet som innehåller sulfidmineraler. Problemet med jordarna uppstår när de dikas och sulfidskiktet oxideras.
Problemet blev nationellt uppmärksammat när en omfattande fiskdöd drabbade Larsmo-Öjasjön 2006. Efter det har flera forskningsprojekt genomförts och ett viktigt syfte har varit att utveckla metoder så att markerna kan brukas utan att tungmetaller lakas ut.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab