Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
16.8.2013 / Landsbygdens Folk
Dyrt att snabbt övergå till fri grisning
Investeringar vid övergång till fri grisning kan uppgå till uppskattningsvis 15.000-25.000 euro per år för en 200 suggors gård, uppges i utredningen. Beloppet beror på hur övergången utförs, avseende tidtabell och tekniska lösningar. De förmånligaste sätten innebär att man ändrar på boxarnas strukturer eller gör en mer omfattande övergång i samband med nybygge. Mera kostsamt är att ändra på existerande byggnader.
Utredningen ger tre teoretiska alternativ vid handen för en hållbar övergång till fri grisning. En investering i fri grisning skulle kräva 10-15 års övergångstid, menar man i utredningen, vilket skulle göra det möjligt att skjuta vissa tilläggskostnader på framtiden.
Ett annat alternativ vore ett nationellt, tillräckligt stort stöd som skulle riktas antingen som produktionsbundet stöd till gårdar med fri grisning eller för att stöda övergångsinvesteringar till produktion med fri grisning. Ett tredje alternativ vore att föra in kostnaderna i konsumentpriset.
EHK är ett expertnätverk som Helsingfors Universitet, myndigheten för livsmedelssäkerhet Evira och JSM delar på. I praktiken finansierar Jord- och skogsbruksministeriet de två övriga instansernas samarbete i djurens välbefinnandes namn.
Grisning i så kallad grisningshäck eller -bur är den vanligaste formen av grisning hos oss och i övriga Europa. I Sverige, Norge och Schweiz ägnar man sig däremot lagstadgat åt fri grisning.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab