|
16.8.2013 / Landsbygdens Folk
Brasilien vill ha eget handelsavtal med EU
Brasiliens utrikesminister Antonio Patriota uppgav på måndagen i en intervju för Financial Times att hans regering eftersträvar ett eget handelsavtal med EU. Regeringen ska ännu denna månad lägga fram en detaljerad plan.
Enligt Patriota finns det fortfarande starka argument som talar för en gemensam lösning mellan Mercosur och EU. Men det ligger närmare till hands att varje land kommer att sköta sina förhandlingar i egen takt.
Uruguay har anslutit sig till det brasilianska utspelet, uppger källor i Uruguays huvudstad Montevideo. Uruguay har en stabil ekonomi och betecknas ofta som en sydamerikansk motsvarighet till Schweiz.
Brasilien och Uruguay har ett gemensamt intresse av att förstärka jordbruksexporten till EU. Båda länderna är till exempel viktiga exportörer av nötkött.
Brasiliens president Dilma Roussef och Uruguays president Jose Mujica har redan länge fört inofficiella samtal om en alternativ strategi. Samtalen med EU skulle löpa betydligt snabbare och smidigare utan trilskande partnerländer.
Brasilien eftersträvar ända sedan år 1990-talet en frihandelszon mellan Mercosur och EU. Men förhandlingarna står praktiskt taget stilla. En bidragande orsak är Argentinas protektionistiska ekonomiska politik som beror på svåra valutaproblem.
Brasiliens regering har länge försökt återkalla Argentina till ordningen utan större framgång. I stället har landet skapat nya problem i form av handelstvister med EU om bland annat biodiesel och handelshinder.
Ett kuppartat regeringsskifte i Paraguay och införlivandet av Venezuela i Mercosur har ytterligare bidragit till att försämra Mercosurs rykte som en stabil union. Nu börjar den brasilianska regeringen bli nervös, eftersom landet är beroende av ett avtal med EU.
Redan för några veckor sedan tog Brasiliens ställföreträdande handelsminister Ricardo Schaefer upp problemet i offentligheten. Enligt Schaefer måste Brasilien söka nya och flexiblare utvägar för att nå ekonomiska framsteg.
För Brasilien blir tiden knapp. Världshandelsorganisationen WTO har klassificerat upp Brasilien till en medelstark eller stark ekonomi. Uppgraderingen träder i kraft nästa år. Då förlorar Brasilien viktiga handelspreferenser med EU.
Från och med 2014 räknas Brasilien som en "normal" EU-handelspartner utan några privilegier. Detta är en risk för Brasilien, som i dag står för 37 procent av all handel mellan Latinamerika och EU. Då preferensklausulerna försvinner ökar byråkratin. Brasilianska produkter beläggs med högre importtullar och förlorar sina kostnadsfördelar på den europeiska marknaden.
Brasiliens ekonomi har de senaste åren förlorat en hel del av sin av sin dynamik. Den ekonomiska tillväxten har stannat upp och bruttonationalprodukten steg senaste år med blygsamma 0,9 procent. Landet lider under en lågkonjunktur som har utlöst protester och svåra demonstrationer. Regeringen har insett att tillväxten måste vändas uppåt till varje pris.
Landets förra centralbankchef Arminio Fraga påpekar att det förvisso är bra att diskutera handel med sina grannländer. Men det är ännu viktigare att hålla sig ajour med resten av världen.
Ett frihandelsområde som består av EU och Brasilien skulle ha alla förutsättningar att bli en tung aktör inom världshandeln. Värdet av handeln är redan i dag 60 miljarder euro. Men ett avtal skulle sannolikt medföra betydande återverkningar på EU:s jordbruk.
Enligt en talesman för EU:s handelskommissionär Karel De Gucht har inget enskilt Mercosurland ännu begärt bilaterala förhandlingar med EU. EU har åtagit sig att ingå ett ambitiöst, omfattande och balanserat avtal med Mercosur. Vi förhandlar med Mercosur som ett block, sade talesmannen John Clancy på måndagen med anledning av det brasilianska utspelet.
Ifall medlemsländerna i Mercosur vill ändra på detta, måste EU granska frågan på nytt, tillade han.
|
|