Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
9.8.2013 / Landsbygdens Folk
EU-parlamentet kritiserar Norges matprotektionism
Parlamentet godkände nyligen en resolution där den norska regeringen uppmanas att dra tillbaka sina tullhöjningar. Fastän tullarna skulle tillåtas inom ramen för Norges WTO-avtal, strider de enligt resolutionen mot andan i det bilaterala avtalet med EU.
Norges regering chockhöjde i januari tullarna på utländsk ost, nötkött och lamm. Enligt regeringen handlar det om en teknisk övergång från vikt- till värdetull.
Tullen på nötkött har stigit till 344 procent av varans värde och tullen på vissa ostar till 277 procent av värdet. Särskilt ilskna är svenska och danska parlamentariker som inte drar sig för att hota med handelskrig. EU borde lägga höga tullsatser på norska varor som kommer till Danmark, exempelvis förädlade fiskprodukter. De har förtjänat en ordentlig knäpp på näsan, säger dansken Bendt Bendtsen, som anser att norrmännen uppträder arrogant.
Den svenska parlamentarikern Christofer Fjellner betecknar tulländringen som ett politiskt otyg för att skydda den norska jordbrukssektorn. Han kritiserar den norska jordbruksministern Trygve Slagsvold Vedum för dennas uttalande att tullarna inte kommer att påverka handeln med EU. Fjellner konstaterar att Norge har lyckats med konststycket att få EU-parlamentet, rådet och EU-kommissionen att komma överens. Det ligger nära till att Norge nu provocerar fram ett handelskrig.
Den norska regeringen avvisar alla anklagelser om brott mot EES-avtalet. De norska politikerna anser att tullskyddet är nödvändigt för att upprätthålla den inhemska jordbruksproduktionen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab