Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
2.8.2013 / Landsbygdens Folk
Potatisskörden marginellt större än i fjol
Med tanke på att prognosen för årets potatisskörd är medelmåttig borde prisnivån vara hög. Men så är inte fallet i dagsläget. De senaste veckorna har de stora aktörerna inom handeln, Kesko och Inex, sänkt sina priser med cirka 7 cent per kilo. Det är åt helsike, säger potatisodlaren Henrik Antfolk i Kristinestad.
- Produktionskostnaderna täcks inte av ett pris på 15 cent per kilo och det finns egentligen ingenting som motiverar ett så här lågt pris. Ett bevis för att det inte finns för mycket potatis är att skalerierna har ett stort behov och att lagren från fjolårets skörd är nästan slut.
- En potatisodlare behöver ett pris på en bra bit över 20 cent per kilo. Det är nu som priserna för hösten börjar bestämmas. Jag är försiktigt hoppfull att priserna ska stiga en aning ännu.
Under sommaren har producentpriserna legat på en bra nivå. Lagrad potatis har legat på cirka 28-30 cent per kilo och färskpotatisen har också varit cirka 40 cent per kilo.
- Det började bra för priset på färskpotatisen som stabiliserade sig, men det borde trots det vara högre och ligga på cirka 35 cent per kilo.
Antfolk betonar att det fortfarande är för tidigt att slå fast om det blir ett bra eller dåligt år. Det kommande vädret kan som bekant påverka skörden mycket ännu.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab