Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
2.8.2013 / Landsbygdens Folk
Argentina förlorar andelar i den globala jordbrukshandeln
År 2012 hade exporten av argentiskt nötkött sjunkit med 75 procent, jämfört med toppåret 2005. Då exporterade Argentina ännu 608.000 ton nötkött. Senaste år nådde exporten med möda drygt 150.000 ton. Under de senaste åren har Argentina rasat till plats elva i rankingen av världens viktigaste exportörer av nötkött. Argentina är numera det enda sydamerikanska landet som förlorar exportandelar.
Spannmålsodlingen minskar också. Spannmålsarealen är den lägsta sedan mer än 100 år. Majsarealen har enbart detta år minskat med tolv procent. Stränga exportrestriktioner har införts för vete och majs. Ett undantag är korn, som inte omfattas av några begränsningar. Följaktligen har odlingen av korn ökat kraftigt.
En sektor som däremot blomstrar är sojan. Stora delar av Argentinas åkerareal har de senaste åren förvandlats till sojaodlingar. I rationaliseringens namn har redan en tredjedel av boskapen från Pampas vidder trängts ihop till intensivdrift i så kallade ”feedlots”. Argentina är numera världens tredje största producent av sojaböna. Sojan har blivit landets viktigaste exportvara.
Argentina har tillåtit genmodifierade grödor sedan år 1996 och numera består 98 procent av sojan av genmodifierade sorter. Nyligen beslöt regeringen att förenkla tillståndsprocessen för nya sojasorter för att snabbare få ut dem på marknaden.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab