Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
5.7.2013 / Landsbygdens Folk
Parlamentet fick backa om marknadsåtgärder
Den franska parlamentarikern Michel Dantin hade lanserat ett system där jordbrukarna skulle betala böter om de ökar sina mjölkleveranser i situationer då det råder överskott på marknaden. På ett motsvarande sätt skulle producenterna belönas om de sänker sin produktion under marknadskriser.
Men denna så kallade minimjölkkvot är inte aktuell längre. I stället ska interventionsmöjligheterna för smör och skummjölkspulver stärkas.
Kompromissen stärker också producentsammanslutningarnas ställning. De ska få möjligheter att kollektivt förhandla om priser och begränsningar av produktionen. Dessa åtgärder berör i bestämda fall också producenter som inte är medlemmar.
Systemet med offentlig intervention och stöd för privat lagring kommer att förstärkas och effektiveras, bland annat genom tekniska anpassningar för nötkött och mjölkprodukter.
Dessutom införs en ny skyddsklausul för alla sektorer. Kommissionen får större möjligheter att vidta nödåtgärder i samband med allvarliga marknadsstörningar. Åtgärderna ska finansieras via en krisreserv som byggs upp genom en årlig minskning av direktstöden.
Under svåra marknadskriser kan kommissionen också ge producentsammanslutningar eller branschorganisationer möjligheter att stabilisera marknaden. Detta kan genomföras genom att dra bort vissa produkter från marknaden eller genom privat lagring.
Kommissionen ska också få rätt att i krissituationer ingripa i marknadssektorer som inte omfattas av interventionssystemet.
Programmet för frukt i skolan förlängs, likaså skolmjölkprogrammet. Den årliga budgeten för skolfruktprogrammet höjs från 90 till 150 miljoner euro per år.
Agrarkommissionär Dacian Cioloș har aviserat en konferens för att diskutera fler tilläggsåtgärder för mjölksektorn efter år 2015, då kvoterna avvecklas. Konferensen ska arrangeras under hösten.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab