Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 4.12.2024
 Grattis Barbro, Barbara
28.6.2013 / Landsbygdens Folk
EU:s budgetgräl spetsar till sig
Det har förflutit fyra månader sedan medlemsländernas stats- och regeringschefer gav klartecken för EU:s nästa långtidsbudget fram till år 2020. Under våren har kommissionen, rådet och parlamentet försökt röja undan sina allvarligaste meningsskiljaktigheter.
Förhoppningarna om en snabb lösning förefaller dessvärre att vara förhastade. Enligt Lissabonfördraget har parlamentet för första gången medbestämmanderätt då långtidsbudgeten ska läggas upp.
Parlamentet gör ordentligt anspråk på sin rätt och vill inte inskränka sig till rollen som gummistämpel. Det råder en veritabel maktkamp mellan EU:s institutioner som tidvis har fått pinsamma uttryck.
Irlands viceregeringschef Eamon Gilmore kungjorde senaste vecka gladeligen att rådet och parlamentet äntligen hade enats om en kompromiss. Det fick parlamentets förhandlare Reimer Böge att explodera.
Enligt Böge är det irländska ordförandeskapets förslag oacceptabelt. Böge drog sig inte ens för att anklaga Gilmore för manipulation då denne försökte marknadsföra överenskommelsen som en lyckad kompromiss.
På tisdagen meddelade parlamentets talman Martin Schultz att han har informerat EU-rådets president Herman Van Rompuy och det irländska ordförandeskapet att parlamentet inte kan godkänna det föreliggande förslaget.
Schulz hänvisade till diskussioner med samtliga politiska grupper i parlamentet. Enligt Schulz finns det ingen chans att mobilisera en majoritet i parlamentet för att godkänna budgetkompromissen.
Det innebär att situationen för långtidsbudgeten är lika oklar som tidigare. Parlamentet anser att rådet - medlemsländerna - inte visar en tillräcklig beredskap till kompromisser på områden som parlamentet prioriterar.
Parlamentet vidhåller att kommissionen och rådet försöker driva igenom en budget som inte täcker EU:s betalningsförpliktelser. Kravet på en tilläggsbudget för detta år har inte heller gått att lösa på ett sätt som tillfredsställer parlamentarikerna.
Enligt Schulz hotar en situation där EU inte längre kan betala alla sina räkningar. Det går inte an att ställa ut checkar utan täckning. Rådet måste äntligen komma parlamentet till mötes.
På tisdagen avvisade Schulz spekulationer om att EU:s stats- och regeringschefer kanske kan reda upp budgethärvan under EU-toppmötet i Bryssel. Han underströk att parlamentet inte ger efter.
Parlamentet har beredskap till en maktkamp. Om EU inte kan enas om en sjuårig budget, måste vi gå vidare med årliga budgeter. Det är ingen katastrof, sade talmannen.
Enligt Schulz kan EU också sköta sina förpliktande stödutbetalningar årsvis. Det gäller också för jordbrukspolitiken.
Schulz uppgav att han vill dryfta situationen med EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso och Irlands regeringschef Enda Kenny i samband med veckans toppmöte i Bryssel.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab