Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
20.6.2013 / Landsbygdens Folk
Studie om glyfosat väcker uppståndelse
Enligt Bund måste är resultatet förskräckande. Det är hög tid att reducera användningen av växtskyddsmedel inom jordbruket, understryker organisationens ordförande Hubert Weiger.
Myndigheterna måste genast inleda undersökningar om förekomsten av glyfosat i livsmedel och miljön. Det vore viktigt att få veta mer om glyfosatets långtidsverkningar på människor, djur och växter, säger Weiger.
Den högsta frekvensen påträffades på Malta, där 90 procent av proverna var positiva. I Tyskland, Storbritannien och Polen påträffades rester av glyfosat i 70 procent av proverna. I Nederländerna, Tjeckien, Belgien, Lettland och Cypern var 50 procent positiva.
De lägsta halterna, tio procent, påträffades i Bulgarien och Makedonien. Varken Finland, Sverige eller Danmark var representerade i provtagningen, som också omfattade flera länder utom EU, bland annat Kroatien, Schweiz och Georgien.
I varje land togs mellan åtta och tolv urinprover. Samtliga testpersoner var bosatta i storstadsområden. Ändamålet var att ta reda på om glyfosat sprids med livsmedel. De undersökta personerna saknade kontakt med användare av glyfosatprodukter. I studien deltog både vegetarianer och personer som åt kött. Motsvarande studier av glyfosatrester i den mänskliga organismen har inte utförts tidigare, hävdar arrangörerna.
I EU-parlamentet reagerade den gröna gruppens jordbrukspolitiska talesman Martin Häusling genast. Enligt Häusling borde användningen av glyfosat förbjudas inom jordbruket i sin nuvarande form. Detta borde också gälla hobbyodlare och besprutningen av banvallar.
Tillverkarna av glyfosatpreparat ser ingen orsak att handla. De påpekar att resultaten av undersökningen inte tillför någonting nytt om eventuella skadeverkningar. Det låga antalet prover kritiseras också.
Enligt agrarkoncernen Monsanto är glyfosat ett av de mest använda ogräsmedlen i världen. Enligt talrika toxikologiska undersökningar medför substansen inga risker för den mänskliga hälsan eller för miljön. Koncernen kommer i alla fall att noggrant granska den föreliggande undersökningen. Monsanto vill samla mer information och lovar att ta ställning i ett senare skede. Också Bayer, Syngenta och Basf saluför ogräspreparat som innehåller glyfosat.
Enligt de tyska hälsovårdsmyndigheterna är det plausibelt att glyfosat påträffas i urin. Detta har inga konsekvenser för hälsan, så länge det tillåtna gränsvärdet inte överskrids.
Glyfosat lanserades för första gången på marknaden år 1974 i ogräsmedlet Roundup. Substansen är godkänd i 130 länder.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab