Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 4.12.2024
 Grattis Barbro, Barbara
14.6.2013 / Landsbygdens Folk
Låga tomat- och gurkpriser äntligen på väg uppåt
- De senaste veckorna har producentpriset hållit sig kring 60-80 cent per kilo och först nu börjar de stiga. Nu torde vi ligga på cirka en euro per kilo så läget är bättre. Men det har varit en tung inledning på säsongen, säger Christer Dahlström, säsongodlare i Yttermark i Närpes.
Att priserna fluktuerar är något som växthusproducenterna är vana med. Men det som förargar Dahlström är att butikspriserna på tomat har varit höga trots att producentpriserna har sjunkit.
- Då man går in i butiken och jämför handelns priser med vad jag får själv blir man uppretad. Det kan skilja nästan två euro och det står helt klart att handeln tar en allt för hög andel av priset, säger han.
Enligt honom kan det vara farligt om konsumentpriserna på inhemska grönsaker är för höga. Det gäller i synnerhet under viktiga helger som när skolorna avslutades.
- Om priserna är för höga ökar risken för att konsumenterna väljer bort inhemska grönsaker. Det är synd med tanke på andelen vi får är mycket liten. Under viktiga helger borde handeln dra ner på sin egen marginal.
- För om handeln inte får sålt tillräckligt stora mängder försämras kvaliteten på produkterna och det är också negativt för oss som producerar grönsaker, säger Dahlström.
Är du nöjd med dagens priser på cirka 1 euro per kilo?
- Nej, absolut inte. Priserna måste öka betydligt för att kostnaderna ska täckas. Det är inte bara värmekostnaderna som ska täckas utan också de stigande gödselpriserna. Trots att man är förberedd på att priserna varierar gör de dåliga tiderna att motivationen minskar, säger han.
Säsongodlarna på gurksidan fick däremot sin kalldusch direkt under inledningen av säsongen. I mars i fjol låg gurkpriserna på cirka 1,50 euro per kilo, men i år var det under samma tidpunkt nere i cirka 65 cent per kilo.
- Det drog inte på marknaden och priserna var låga ännu april och först då började det röra på sig lite och priserna steg, säger Martin Westerberg, säsongodlare och ordförande för ÖSP:s trädgårdsutskott.
Stefan Skullbacka, vd för Närpes Grönsaker, är medveten om att det har varit en vår fylld med upp- och nedgångar för odlarna. Men vilka är orsakerna?
- Det fina vädret i maj bidrog till att utbudet av gurka ökade och det påverkade priserna. En annan orsak är att det är mycket svårt att förutspå hur året runt-odlarnas byten av kultur påverkar mängderna. Det kan slå lätt slå fel, säger Skullbacka.
Internt har Närpes Grönsaker försökt jämna ut sin del av utbudet på gurka för att undvika stora prisfall.
- Men vi har bara 15-16 procent av gurkmarknaden och om vi vidtar åtgärder har de inte så stor betydelse för den totala produktionen. Men vi gör allt för att försöka få en jämnare produktion så att vi får bort dalar och toppar och ett vettigare utbud så att risken för onödiga importer undviks, säger han.
Skullbacka beskriver de senaste veckorna som katastrofala för tomatodlarna. På tomatsidan är det samma problem att produktionen har varit större än beräknat.
- Det soliga vädret som började redan i mars bidrog till en bra start på produktionen så vädret är en orsak till att vi ligger över normala skördemängder nu.
Även på tomatsidan har Närpes Grönsaker försökt påverka bytet av kulturer så att produktionstoppen inte ska bli för stor i juli. Skullbacka har förhoppningar att åtgärden inom den sektorn ska ge resultat i form av bättre priser framöver.
- Det är bäst att inte vara för positiv, men jag hoppas att de åtgärder vi vidtagit minskar risken för djupdykningar i sommar. Men mycket hänger på handeln nu och man vet aldrig vad de hittar på i form av import, säger han.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab