Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
14.6.2013 / Landsbygdens Folk
Översvämningarna kan sänka EU-skörden
Översvämningarna har varit värst i Tyskland, Tjeckien, Österrike, Ungern, Slovakien och Schweiz. Men också Frankrike och norra Italien rapporterar om skador inom jordbruket.
Enligt det tyska jordbruksministeriet har cirka 335.000 hektar åker och betesmarker samt trädgårdsodlingar hamnat under vatten. Omkring två procent av landets odlingsareal är omedelbart drabbad. Omkring 18.000 gårdar är mer eller mindre berörda av översvämningarna.
Producentorganisationen DBV hade på måndagen räknat in 800 gårdar där både byggnader och åkrar hade översvämmats. Skadorna uppskattas till i medeltal 150.000 euro per gård. I extrema fall kan skadorna på enskilda gårdar stiga till miljonbelopp. Detta är fallet på stora mjölkgårdar med dyr utrustning för mjölkning och mjölkhantering.
Evakueringen av boskap har varit svår och många mjölkgårdar har problem med foderförsörjningen då den första vallskörden har hamnat under vatten.
Preliminärt har de omedelbara skadorna inom jordbruket beräknats till minst 150 miljoner euro med en potential på upp till 250 miljoner euro. DBV utgår från att beloppet kommer att stiga betydligt då katastrofens hela omfattning blir känd. Enligt DBV kan summan stiga till minst 345 miljoner euro om man i beräkningarna inkluderar skador på byggnader och förluster inom animalieproduktionen.
Översvämningar och långvariga regn torde i år sänka den tyska spannmålsproduktionen med cirka tio procent. Ömtåliga kulturer som sockerbetor och potatis har tagit skada, likaså specialkulturer som sparris, jordgubbar, sallat, gurkor och lök.
Kyla och långvariga regn har också förorsakat skador utanför de egentliga översvämningsområdena. Från flera regioner i nordöstra Frankrike rapporteras omfattande skador på växtligheten.
Enligt producentorganisationen FRSEA i Champagne-Ardenne har mellan 50.000 och 70.000 hektar åker och betesmark skadats av översvämningar. Det motsvarar cirka hälften av den sammanlagda odlingsarealen i regionen.
Odlingar med vall, spannmål och raps översvämmades inom loppet av 48 timmar. Gårdar med boskap har problem med utfodringen. Det är omöjligt att ta sig ut på åkrarna med maskiner.
För att hjälpa de drabbade jordbrukarna och trädgårdsodlarna har jordbruksminister Stéphane Le Foll lagt fram en plan för kompensation.
I norra och mellersta Italien lider jordbruket likaså av otjänligt väder. Producentorganisationen Coldiretti rapporterar omfattande skador på tomater, potatis, soja och spannmål. Fruktträdens blomning är bara en tredjedel av det normala. De häftiga regnen har försvårat pollineringen genom bin. Vinrankorna utvecklas också långsammare än normalt.
I de norra delarna av Italien är regnmängden 65 procent större än normalt. Vattenståndet i Gardasjön är extremt högt. Coldiretti betraktar det nyckfulla vädret som ett symtom på klimatförändringen. Jordbrukarna måste framöver bereda sig på extrema väderfenomen och inte förlita sig på årstiderna, varnar producentorganisationen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab