Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 4.12.2024
 Grattis Barbro, Barbara
7.6.2013 / Landsbygdens Folk
Samsyn efterlyses kring granskning av djurgårdar
Bjarne Mara som representerade ÖSP, Jari Laukkonen från MTK samt Martin Ylikännö från Sikayrittäjät sade alla att klagomålen mot granskningarna är störst i det här området.
- Samtidigt drabbas djurgårdarna här i trakten av de absolut flesta sanktionerna sett till landet som helhet.
Generaldirektör Matti Aho från Evira hävdade att lagen tolkas likadant i hela landet och att den inte ger något tolkningsutrymme. Aho medgav dock att de granskande myndigheterna i allt inte tycker att lagen fungerar i praktiken.
- I flera fall har vi påpekat det och fört förslagen vidare till lagstiftande myndigheter.
Aho ville inte berätta konkret vad Evira tycker är fel i lagstiftningen.
Martin Ylikännö sade att också producenterna påpekar fel i lagstiftningen och för förslag till förändringar vidare till politikerna.
Jari Laukkanen menade att reglerna är så pass invecklade att producenterna borde få möjlighet att rätta till felen innan sanktioner införs.
- Att direkt mista fem procent av stödet för en brist är för hårt. Nu talas det dessutom om att straffet också skulle inverka retroaktivt. Det kommer att bli ett allt för hårt slag mot jordbrukarna.
Bjarne Mara var framförallt kritisk till att granskningarna görs oanmälda.
- Om jag är på väg bort från fähuset och det står två granskarna på gården, då är jag som producent direkt i underläge. De hänvisar till sin lag och rätt. De är förberedda, men inte jag.
Lite oklart verkar det om de granskande veterinärerna har rätt att tolka lagen själva eller inte.
Jari Laukkanen tog upp problemet med de exakta måtten på kalvboxar. Han sade att om de är en centimeter för små så kanske man klarar sig, men om de är två centimeter för små så brinner man.
- Granskarna ser bara till centimetrarna här, inte till hur djuren mår.
Matti Nyberg som är chef för enheten för miljö- och hälsoskydd vid regionförvaltningsverket påpekar att Evira har mycket strikta direktiv för tolkningar och hur olika brister skall sanktioneras.
- I normalfall är sanktioneringsprocenten 0-5 då bristerna påträffas första gången. Om det vid första granskningen påträffas regelbrott är risken större för att man råkar ut för en granskning även följande år.
Länsveterinär Ina Toppari sade å sin sida att ingen sanktioneras på grund av någon centimeter för liten box.
Martin Ylikännö från Sikayrittäjät tyckte att det är bra att man hittar brister.
- Det är viktigt att missförhållanden påtalas så att konsumenterna kan lita på att djuren sköts bra.
Ina Toppari höll med och menade att allt som sägs om hot och rädsla i samband med granskningar inte stämmer.
- Tvärtom så tycker jag att vi har en bra dialog med producenterna på gårdarna. Enstaka undantag finns förstås.
Ylikännö uppmanade också de producenter som tycker att de blivit felbehandlade att ta kontakt så att frågan kan redas ut.
Längst i samarbetet med myndigheterna tycks Sikayrittäjät ha kommit. Ina Toppari säger att samarbetet med den organisationen fungerat bra.
- De andra producentorganisationerna kunde ta exempel och informera sina medlemmar kring vad som gäller och vad som händer på en granskning.
Bland annat är det granskningsformulär som följs vid granskningarna offentligt.
- Tidigare var det hemligstämplat, men vi har lyckats få det offentligt så att alla som vill se vad som granskas vid ett veterinärbesök vet vad som gäller, säger Yläkännö.
Bjarne Mara var inte helt nöjd med seminariet.
- De hänvisar till att lagen tolkas lika i hela landet. Men statistiken talar sitt tydliga språk, det är överlägset flest anmärkningar här i området. Det senaste är att sex gårdar prickats för skadedjur, som gnagare, här i området. I andra områden finns inga sådana prickningar. Varför det är så fick vi heller ingen entydig förklaring till. Det kan ju inte vara så att skadedjur finns endast i Österbotten.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab