Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
3.6.2013 / SLC
Mavi: Åkerövervakning på gårdarna inleds före midsommar
Enligt EU-bestämmelserna ska medlemsländerna varje år kontrollera en viss andel av de gårdar som har ansökt om arealbaserade stöd. Tillsynen över jordbrukarstöd på plats på gårdarna och de administrativa kontrollerna ska slutföras innan stöden kan betalas ut till jordbrukarna. ELY-centralernas kontrollanter utför kontrollerna på gårdarna i enlighet med de anvisningar som Landsbygdsverket har meddelat.

Landsbygdsverket fastställer urvalet av gårdar som ska bli föremål för kontroll. I Finland har omkring 3 400 gårdar i år tagits ut för helgårdsövervakning.  Det har skett genom slumpmässigt urval och riskurval. ELY-centralernas kontrollanter inleder kontrollen 17.6. Landsbygdsverket har som mål att alla kontroller på gårdarna ska bli klara senast 15.11.

Ungefär 59 000 gårdar ansökte i år om arealbaserade stöd. Mellan 5,5 och 7,5 % av gårdarna kommer att kontrolleras. Andelen varierar från en ELY-central till en annan, eftersom det föregående årets övervakningspåföljder inverkar på den.  

Under kontrollbesöket granskas jordbruksskiftenas arealer, grödorna och iakttagandet av stödvillkoren. Arealerna mäts antingen med GPS-utrustning i terrängen eller med hjälp av en karttillämpning. I fjol mättes ca 20 % av jordbruksskiftena med GPS-utrustning. Mätningarna kan leda till ändringar i skiftesarealerna och digitaliseringen. På de gårdar som valts ut för övervakning av att tvärvillkoren iakttas kontrollerar man dessutom att nitratförordningen, bestämmelserna om grundvatten, habitat- och fågeldirektiven samt kraven på god jordbrukshävd och goda miljöförhållanden har iakttagits.

Jordbrukarna kan förbereda sig för tillsynen och försnabba den genom att se till att alla dokument som behövs finns till hands och att uppgifterna i dem är aktuella. En lista över de dokument som granskas vid kontrollen finns i Mavis guide Övervakning av åker- och djurstöd (www.mavi.fi).

Ytterligare upplysningar lämnas vid Landsbygdsverket av:
Avdelningsdirektör Carl-Gustav Mikander, 020 7725 682
Jukka Pekonniemi, direktör för kontrollenheten, 020 7725 694
E-postadresser: fornamn.efternamn@mavi.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab