|
31.5.2013 / Landsbygdens Folk
Trepartsdiskussioner om CAP-reform hölls i Dublin
- Diskussionerna var ett stort steg framåt, sade minister Coveney på presskonferensen. Det är dock ingen lätt process med 27 medlemsländer och fler på kommande med sina olika önskemål och bekymmer. I juni när vi åter ska mötas måste vi försöka skapa en atmosfär som underlättar möjligheterna för oss att komma framåt och få våra uppgifter gjorda.
Dacian Cioloş tyckte det var positivt att så många medlemmar i EU-parlamentets utskott för jordbruk och landsbygdsutveckling var närvarande under mötet, det lär ha varit frågan om ett tjugotal.
- Det visade på ett uppriktigt intresse för att nå en gemensam lösning. Jag tror på att vi kan komma framåt, vi har gjort ett mycket seriöst arbete och nu måste vi uppnå en slutgiltig kompromiss.
Det förstår alla parter mycket bättre nu.
- Vi kan knappast besluta om allt ännu i juni heller, eftersom parterna naturligtvis måste ha sina mandat.
Under diskussionerna kom medlemsländernas ministrar med en redogörelse för vilka frågor deras länder prioriterar och vilka frågor de eventuellt kunde tänka sig att kompromissa om.
- Det finns fortfarande olösta frågor, men det betyder inte att kommissionen skulle vara emot rådet eller parlamentet, ville Cioloş framhålla.
Kommissionären påminde om att långtidsbudgeten inte ännu är fastslagen, men han räknade med att den frågan får en lösning. Den saken måste emellertid avgöras på högre nivå.
Under tisdagen hade rådet bland annat koncentrerat sig på sockerkvoterna, koppling av stöden till produktionen, villkoren för småbrukare och situationen för unga jordbrukare.
Förgröningen var inte uppe till någon längre diskussion på mötet, men på en fråga om hur det ska gå om det finns jordbrukare som vägrar delta i hela förgröningen svarade minister Coveney att det bör finnas sanktionsformer, exempelvis stödsänkningar.
Parlamentets åsikt är att förgröningen inte ska vara strängt obligatorisk. Ministrarna, alltså jordbruksrådet, har efter förhandlingar kommit fram till att förgröningsåtgärderna ska vara förpliktande och att de som inte uppfyller förgröningsåtgärderna ska sanktioneras. Kommissionens linje är principiellt den samma, dock vill kommissionen ha strängare sanktioner än ministrarna.
- Förgröningen i den första pelaren är dock också en fråga om vilken riktning jordbrukets image ska ha inför konsumenter och skattebetalare, fortsatte Simon Coveney.
Ifall jordbrukarna bara gör som de vill med förgröningen, så kan man inte marknadsföra EU-jordbrukets produkter gemensamt som "gröna" produkter.
- Kontentan är i alla fall att vi inte ännu har uppnått enighet, men förutsättningarna borde finnas.
På frågan om läget för stödet till unga jordbrukare är ministerrådet fortfarande av den åsikten att det bör handla om en frivillig åtgärd. Parterna är dock överens om de unga jordbrukarnas situation och om att de är underrepresenterade i jordbrukarkåren.
- Men så finns det också medlemsländer, som har sina egna system redan nu för att gynna de unga jordbrukarnas ställning, sade Simon Coveney.
Frågan hänger ihop med gårdsstödet, eftersom det finns unga jordbrukare i några av medlemsländerna som inte har kommit i åtnjutande av gårdsstöd, varemot äldre jordbrukare får stödet enligt den historiska produktionen. Ordförandelandet Irland är själv ett exempel på detta.
- Ordförandelandet har försökt lägga fram tillvägagångssätt för att komma framåt, vi måste fortfarande diskutera frågan. Siffror att komma med har vi dock inte ännu, sade minister Coveney.
Enligt kommissionär Cioloş är de unga jordbrukarnas situation en principsak:
- Det handlar om framtidens jordbruksproduktion och de ungas förväntningar på jordbruket. Därför måste det finnas instrument för att stöda unga jordbrukare i hela Europa.
När frågan kom till samförstånd om gårdsstödets tillämpning i medlemsländerna - man talar om den interna konvergensen, medan den externa konvergensen handlar om fördelningen av stödet mellan medlemsländerna - har avgörande steg mot en lösning inte heller tagits.
- Jag har i alla fall den uppfattningen att vi kan enas om ett minimum som alla jordbrukare får, sade Simon Coveney.
Några av de frågor som man räknar med blir lättare att uppnå enighet om har hänskjutits till jordbrukets speciella kommitté SCA.
Enligt kommissionär Cioloş finns nu en uppfattning bland européerna att EU:s institutioner är nära en kompromiss.
- Vi kan inte göra dem besvikna.
På frågan om vad som händer i fall det inte blir någon överenskommelse nu i juni, svarade Cioloş - tillsynes helt oberörd - att det finns en månads tid in i juli före kontinentens semesterperiod. Litauen tar över ordförandeskapet 1 juli efter Irland.
- Men jag ser inte några enskilda frågor, som skulle göra det nödvändigt att använda flera månader för att uppnå en kompromiss. I fall det inte lyckas i juli heller, så måste vi bara fortsätta in på hösten, sade kommissionär Cioloş.
|
|