Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
31.5.2013 / Landsbygdens Folk
EU tvingades riva upp regler för olivolja
Kommissionen anser att olivolja endast borde få serveras till restauranggäster i slutna engångsflaskor. Detta ska förhindra att utspädd olja av dålig kvalitet serveras vid borden. I Sydeuropa fuskar restaurangerna gärna på den punkten.
Men planen utvecklade sig inte som Cioloș och hans stab hade hoppats. Då förslaget blev offentligt, bemöttes det med hånfulla glåpord bland såväl konsumenter som politiker. Medierna fylldes av spydiga kommentarer.
Storbritanniens premiärminister David Cameron anklagade kommissionen för att ge sig in på ett område där EU inte har något att skaffa. Andra kritiker påpekade att påbud av denna kategori från Bryssel är ägnade att ruinera EU:s redan skamfilade anseende.
Andra motargument var att engångsflaskor ökar slöseriet med energi och genererar mer avfall. Hela tanken går emot principer som EU försöker driva igenom på en mängd andra områden.
Snopet för Cioloș, som fick lov att retirera på nolltid. Han medger att kommissionen inte hade marknadsfört förslaget tillräckligt bra i de nordliga medlemsländerna. Men Cioloș anklagar samtidigt kritikerna för att ha missförstått hans budskap.
Cioloș uppger att förbudet mot öppna kannor bara är en av många åtgärder i en strategiplan för olivoljesektorn. Han förnekar att kommissionen enbart skulle vara ute efter att främja producenternas intressen.
Kommissionen medger att EU givetvis eftersträvar ett hyggligt pris för producenterna. Men idén är att konsumenterna ska vara säkra på att få den olivolja som de beställer. Detta kan säkerställas om olivoljan serveras i slutna portionsflaskor.
Kritikerna har undrat varför kommissionen inte i samma veva förbjuder restaurangerna att servera vin i karaffer. Cioloș menar att jämförelsen haltar. Vinkaraffer fylls ur flaskor vid bordet, medan kannan med olivolja ställs på sin plats före kunderna infinner sig.
Kommissionens förslag lotsades igenom EU-byråkratin enligt samma mönster som exempelvis förbudet mot neonikotinoider. I en omröstning bland EU-länderna stöddes förslaget av 15 av 27 medlemsländer. Eftersom ingen kvalificerad majoritet kom till stånd, återgick ärendet till kommissionen, som klubbade av det hela enligt planerna. Efter ett par dagar måste Cioloș tillkännage att kommissionen återtar förslaget.
Den snabba reträtten föranledde Cioloș en ny skopa ovett - denna gång från det europeiska jordbrukets takorganisationer Copa och Cogeca. Copa-Cogeca är en av de få grupper inom EU som uttrycker förståelse för kommissionens olivoljeplaner. Jordbrukarlobbyn i Bryssel framhåller att åtgärden skulle ha spelat en central roll för producentländernas möjligheter att framställa högvärdig olivolja.
Enligt generalsekreterare Pekka Pesonen är det groteskt att kommissionen böjer sig för det politiska trycket och gör en helomvändning. Förslaget har diskuterats i ett års tid, det har lotsats igenom byråkratin enligt alla regler och stöds av femton medlemsländer.
Pesonen vädjar till kommissionen att ompröva sitt beslut. Enligt Pesonen vill Copa och Cogeca fortsätta samarbetet med kommissionen för att genomföra strategiplanen för olivoljesektorn.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab