Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
31.5.2013 / Landsbygdens Folk
Biodlare skeptiska till neonikotinoidförbudet
Det var i våras fjärde gången Bruces haft påhälsning av björnen; trots att de haft bikupor i tjugo år så har problemet aktualiserats de senaste åren.
- Det blir bara kaffeved av allt när björnen härjat, förklarar Bruces.
- Björnen kan förstöra nio av tio samhällen på en gång.
Rådgivare Ari Seppälä på biodlarförbundet är lika skeptisk till att neonikotinoidförbudet skulle vara väsentligt för den finländska binäringen.
- Men effekten av förbudet i Finland ska undersökas, säger han diplomatiskt.
Risken man varnar för bland biodlarna är att det istället för betmedel sprutas mera insektmedel, som inte är selektiva utan drabbar bin likväl som skadeinsekter. Betmedlen drabbar däremot bara de loppor som skulle nära sig på växten.
I Mellaneuropa har debatten främst gällt användningen av neonikotinoider i majs- och solrosodling och effekterna på bin i områden med stora monokulturer. Riskerna för bina accentueras vid luftbaserad sådd, som inte direkt tillämpas i Finland.
- Det är lätt att säga att man inte borde använda medlen, men vad är alternativet, undrar Seppälä på Finlands Biodlarförbund.
- Vi ser inte de påstådda effekterna av neonikotinoiderna i verkligheten här. Proven som gjorts i laboratorieförhållanden visar att bina kan bli förvirrade, men de dör inte.
Bakom förbudet ligger en kompromiss där Europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten EFSA bedömt att särskilt klodianidin, imidakloprid och tiametoxam bidrar till ökad dödlighet bland pollinerare. Däremot ser oberoende forskare sambanden mellan pollinering och eventuella hot mot bisamhällena som betydligt mera komplexa.
Camilla Elf, som odlar ekologiskt och håller bin i Tenala, är oroad över följderna av ökad besprutning.
- Vi har sagt åt grannarna som odlar rybs konventionellt att de helst inte ska bespruta förrän efter kl. 22, men visst märker vi att bina är ute och flyger ännu då och kanske senare också. Det är inte lätt att hitta en lämplig tidpunkt att spruta när bina sedan börjar flyga tidigt på morgonen.
Elf uppmanar att kolla på växtskyddsmedlen om det finns en bivarning. Fastän insektmedlen inte en skulle ha bivarning så ska de inte användas under binas flygtid.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab