Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
31.5.2013 / Landsbygdens Folk
Handeln vill bli av med det betade oljeväxtutsädet
Andersson försäkrar att de kunder som man bjudit ut betat oljeväxtutsäde åt också fått veta att det inte är tillåtet att använda det nästa år.
Jordbruksöverinspektör Tove Jern på Jord- och skogsbruksministeriet säger att man håller på att utreda hur mycket utsäde det finns kvar som är betat med de snart förbjudna neonikotinoiderna och vad man eventuellt kan göra med det.
- En för mig ny sak var uppgiften om att handeln brukar låta beta mera än det för året beräknade behovet av utsäde för att ha en reserv om det visar sig att skörden är dålig ett år. Nu har man betat med neonikotinoider medan de ännu var lagliga mera än vad man beräknade att skall sås våren 2013.
- Hur mycket det är som finns i lager vet vi inte. Vi skall utreda frågan tillsammans med MTK och SLC i juni.
Själva lagen lämnar inte någon tolkningsmöjlighet. Betningsmedlen och de användningen av de betade rybs- och rapsfröna är förbjudet från den 1 december.
Höstsorter kan man alltså fortfarande så en gång med betat utsäde. Men dels är andelen höstsådda oljeväxter liten, dels är jordlopporna som betningsmedlen har skyddat emot inte ett så stort problem i augusti som under försommaren.
- I Sverige har man i försök haft goda resultat med höstraps, säger ombudsman Richard Korkman på SLC.
Växtodlingskonsulent Peter Fritzén på Finska hushållningssällskapet ser att det finns en smal chans att man kunde fortsätta med oljeväxtodling just av höstsorter.
- Om man sår i augusti och det inte just då finns en aktiv generation av loppor så kanske de klarar sig, säger han.
Om inte något nytt sätt att avvärja jordlopporna dyker upp så kommer den exakta tajmingen av sådden också att vara A och O för vårsådden.
- Möjligen kan man vänta tills den första generationen av lopporna levt ut och den nästa inte kommit. Men det går inte att i förväg på basen av kalendern säga exakt när man skall så.
Tar man en rövarchans och använder betat utsäde nästa år så är det nog inte bara via certifieringsintyget som man blir fast, säger Fritzén. Man ser nog skillnaden på betade och obetade odlingar.
- Om det är obetat så är det - tomt. Man kommer inte att se en enda planta. De blir uppätna med detsamma.
- Jag har gjort så mycket försök med att så viltåkrar med foderdvärgkål som är en släkting till oljeväxterna att jag sett hur det går. Och jag har granskat några eko-odlingar som gjorts med obetat rybsutsäde och de såg nog ganska eländiga ut.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab