|
31.5.2013 / Landsbygdens Folk
Schmallenberg bakom kalvdöd och missbildningar på Åland
Där har man dock inte haft problem med misslyckade kalvningar, vilket däremot drabbade mjölkbonden Johan Åkerblom i Saltvik på norra Åland redan i oktober i fjol. Efter tre kastade kalvar blev djurägarna misstänksamma och lät veterinär kontrollera saken.
- Samtliga fyra-fem kor som kontrollerades visade sig ha antikroppar mot Schmallenbergviruset, berättar Johan Åkerblom.
Schmallenbergviruset sprids mellan idisslare (nöt och får) av insekten svidknott, men sjukdomen är ofarlig för människor. Det är inte heller farligt att äta köttet från smittade djur.
Vanliga symptom är missbildade eller kastade kalvar, men de drabbade djuren bildar också antikroppar som medför att de blir symptomfria och senare kan få friska kalvar.
- I år har vi inte längre haft problem med kalvningarna och nu har vi redan hunnit glömma hela saken, kommenterar Åkerblom.
Köttdjursuppfödaren Wille Dahlman i Finström mitt på Åland har däremot under våren drabbats hårt av misslyckade kalvningar. Cirka 20 procent av 60 kalvningar har misslyckats, men allt beror enligt Dahlman inte nödvändigtvis på Schmallenbergviruset.
- Men med så många misslyckade kalvningar blir det förstås ekonomiskt kännbart.
Också Henrik Sundberg vid Bolstaholms gård i Geta, känt för sina publikdragande kosläpp och Skördefester, har upplevt ovanligt många misslyckade kalvningar I år.
- Ett tiotal kalvar har haft invärtes eller synliga skador, förklarar Sundberg.
Också Ole Blomqvist vid Ålands största mjölkgård Östergårds mjölk Ab i Sund hör till de drabbade.
- En kalv föddes missbildad och några till synes friska kalvar dog oförhappandes efter bara några dagar, så där kan man också misstänka Schmallenberg, säger Blomqvist.
Men med tanke på att Östergårds har cirka 300 kalvningar per år tycker han att gården ändå har klarat sig bra.
Annett Pfeifer som är praktiserande veterinär vid Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet ÅMHM bekräftar att det i år varit problem med många missbildade kalvar.
- Vi misstänker att det handlar om Schmallenbergvirus, eftersom sjukdomssymptomen är ganska typiska och det i fjol påvisades antikroppar mot Schmallenbergvirus hos bland annat Östergårds mjölk och andra åländska nötbesättningar.
En av Wille Dahlmans kalvar skickades i april till livsmedelsverket Evira för obduktion, men ännu för några dagar sedan hade provsvaret inte kommit.
ÅMHM håller dessutom på med en liten statistik om vilka gårdar som har problem med missbildade kalvar.
- Men den är inte färdig än och det är ju heller inte alla som ringer till oss när de får missbildade kalvar. Vi kan återkomma om detta efter sommaren, säger Annett Pfeifer.
|
|