Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
31.5.2013 / Landsbygdens Folk
Åländsk bondeprotest mot sänkta stöd
- Väldigt många känner inte till vad som är på gång, förklarar ÅPF:s vikarierande vd Henry Lindström.
Han har representerat ÅPF i arbetsgrupper som grunnat på Ålands nya Landsbygdsutvecklingsprogram för sjuårsperioden 2014-2020. Det är också Lindström som larmat ÅPF om att förslaget nu går ut på att minska landskapets motfinansiering av EU-stöden med 7,4 miljoner euro.
Lindström betonar att lönsamheten redan är pressad i många åländska lantbruksföretag så alla stödpengar behövs. ÅPF har också redan tidigare tillsammans med Ålandsmejeriet ÅCA protesterat mot planerna att försämra avbytarservicen genom att kraftigt minska landskapets anslag för avbytarservicen, som enligt planerna ska privatiseras.
Ordförande för den aktionsgrupp som planerar protestmarschen är ÅPF:s vice ordförande Tage Eriksson, som tidigare under några år också varit förbundets vikarierande vd.
Protestmarschens deltagare samlas på måndag klockan 11 på parkeringen norr om servicestationen Select för att sedan tåga några hundra meter till Självstyrelsegården där de hoppas få träffa så många politiker som möjligt från landskapsregeringen och lagtinget.
Lagtinget samlas ända in i juni för att bland annat besluta om landskapsstöd för de åländska vindkraftsföretagen.
- Vi siktar på minst 50 deltagare i protesten, säger Lindström.
Men det blir alltså ett helt vanligt bondetåg genom Mariehamns centrum och ingen protest enligt fransk modell med traktorer, kreatur och gödsel som tippas mitt i stan.
ÅPF hoppas också att den åländska livsmedelsindustrin medverkar i protesten. Även vanliga konsumenter som vill slå vakt om närproducerad åländsk mat är välkomna att delta, bara de följer givna regler så att manifestationen inte urartar.
- Det här är mera en viljeyttring för att framföra vårt budskap, påpekar Lindström, som redan i måndags lämnade in en anmälan till polisen om den planerade "sammankomsten".

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab