Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
24.5.2013 / Landsbygdens Folk
LFA-stödet graderas
I det förslag som fick offentlighet i onsdags ska man få 100 procent stöd för en åkerareal till och med 150 hektar. För arealen mellan 150 och 250 hektar skulle stödet sjunka till 80 procent. För arealen mellan 250 och 350 hektar skulle stödet bli 65 procent och för den areal som överskrider 350 hektar skulle det bli 50 procent.
Enligt förslaget skulle LFA-stödet bara utbetalas för den del av gårdens åkerareal som överstiger 5 hektar. Arbetsgruppen föreslår dock att stödet utbetalas för hela odlingsarealen till gårdarna i skärgården i fall gårdens årliga stöddugliga odlingsareal är minst 3 hektar. Samma gräns skulle gälla inom trädgårdsodlingen.
Förslaget innehåller ingen åldersgräns. Den nuvarande åldersgränsen är 65 år.
- SLC har talat för en bibehållen åldersgräns, att den inte finns med i förslaget är en följd av jord- och skogsbruksministeriets vilja, säger SLC-ordföranden.
Arbetsgruppen har också diskuterat att slå ihop stödområdena A och B till ett enda AB-område. I dag är det två olika stödområden, fastän man ofta talar om AB-området, till exempel i sammanhang som berör de nationella stöden.
- En förutsättning för sammanslagningen är att vi får samma indelning i EU:s gårdsstöd, säger Holger Falck. Vi kan inte ha olika stödområden beroende på stödformerna.
LFA-stödet kommer att betalas ut i hela Finland, men stödnivån på det kommande AB-området - ifall det blir av - skulle bli mindre än på C-området. I dag är stödet 150 euro per hektar på A-området, 200 euro på områdena B och C1 och 210 euro på områdena C2-C4.
I sammanhanget kan nämnas att C-området och det så kallade bergsområdet förenas från och med 2014. Det betyder att 13 kommuner som i dag hör till C1-området blir en del av bergsområdet, medan 9 kommuner i det nuvarande B-området flyttas utanför bergsområdet. De här ändringarna berör dock inte SLC:s medlemsområde.
Om den stöddugliga arealen heter det i förslaget att man kan betala stöd till den areal som klassats som stödduglig 2012. Dessutom kan vissa arealer som inte var stöddugliga 2012, men som man definierar skilt från och med nästa år komma ifråga. Vilka områden det handlar om är ännu öppet.
Finansieringen av det kommande LFA-stödet är ännu inte fastslaget, inte heller hur det kommer att fördelas mellan EU och Finland. Nämnas kan att Finland står för litet på 304,3 miljoner och EU för litet på 118,3 miljoner av årets sammanlagda LFA-stöd på knappa 422,7 miljoner euro.
Förslaget omfattar inte LFA-stödets nationella tilläggsdel, eftersom den är en del av det nationella stödet och inte av landsbygdsutvecklingsprogrammet. Man måste dock ha LFA-förbindelse för att kunna få den nationella tilläggsdelen. Stödsumman på tilläggsdelen är i dagens läge drygt 119 miljoner euro årligen.
Stödet är i dag 20 euro per hektar på områdena A, B och C1, medan det är 25 euro per hektar på områdena C2-C4. Därtill kommer ett djurtillägg för husdjursgårdarna på 80 euro per hektar i hela landet. Det är troligt att villkoren för djurtillägget kommer att ändras i framtiden.
Djurgårdarna får i dagens läge djurtillägget för hela arealen om de fyller minimikravet för djurtäthet som är 0,2 djurenheter per hektar för gårdar med minst tio djurenheter och 0,4 djurenheter per hektar för gårdar med mindre än tio djurenheter.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab