|
24.5.2013 / Landsbygdens Folk
EU-medlemskap med blandade känslor
Då kroaterna senaste år röstade om ett medlemskap i EU, gav två tredjedelar av de röstberättigade grönt ljus. Men bara drygt 43 procent av kroaterna gick till valurnorna. Europavalet lockade ännu färre - 80 procent stannade hemma på soffan.
EU:s dåliga ekonomi, skuldkrisen och den stigande arbetslösheten i medlemsländerna är ingen god grogrund för euroeufori. EU inger inte längre förhoppningar om bättre tider för Kroatien, som från tidigare lider av en hög arbetslöshet.
I de gamla EU-länderna är man i sin tur skeptisk till det nya medlemslandet. Enligt samstämmiga rapporter, bland annat från EU-kommissionen och Transparency International, är korruption ett svårt problem i Kroatien.
Enligt det internationella revisions- och konsultbolaget Ernst&Young är Kroatien ett av de mest korrumperade länderna i Europa. I en utfrågning hos flera tusen kroatiska företag svarade 90 procent av företagsledarna att mutor hör till vardagen.
I mars varnade EU-kommissionen för risken att Kroatiens intresse att bekämpa mutor och maktmissbruk kan avta då landet väl har etablerat sig som EU-medlem. Kommissionen uppmanar därför Kroatien att intensifiera bekämpningen av korruptionen.
Korruptionen i Kroatien betecknas som förskräckande. Enligt Ernst&Young slås Kroatien bara av Slovenien, som till råga på allt är medlem i eurozonen. I Slovenien uppgav 96 procent av företagsledarna att affärstransaktioner utan mutor är en omöjlighet.
Motsvarande korruptionskvot för Grekland och Slovakien är 84 procent, Tjeckien 73, Portugal 72, Ungern 70, Spanien 65, Rumänien 61 och Italien 60 procent.
I de nordligare länderna är läget betydligt bättre. I Frankrike medgav 27 procent av företagsledarna att mutor är nödvändiga. I Tyskland var 30 procent av denna åsikt och 37 procent i Storbritannien.
Det bästa betyget får Sverige och Finland med 12 procent och Schweiz med endast 7 procent.
|
|