Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
24.5.2013 / Landsbygdens Folk
EU gjorde razzior hos sockerkoncerner
Kommissionen uppger att räderna utfördes i slutet av april i koncerner i flera europeiska länder. I tysk och österrikisk press har uppgifter figurerat om att åtminstone Südzucker, Nordzucker och Agrana i Österrike skulle ha fått besök av EU:s inspektörer.
Företagsledningen hos Südzucker utgår från att razzian inte kommer att ha några följder för koncernen. Südzuckers dotterbolag Agrana dementerar alla kartellrykten. Enligt flera källor skulle räder också ha utförts hos sex franska sockerkoncerner.
Enligt Süddeutsche Zeitung misstänker kommissionen att sockerfabriker i Lettland, Ungern, Rumänien och Tyskland har avtalat om priser för vitsocker mellan åren 2008 och 2011.
I Österrike pågår en nationell kartellutredning mot Südzucker och Agrana. De österrikiska kartellmyndigheterna misstänker att koncernerna har avtalat om priser med Nordzucker.
Kommissionen vill i detta skede inte uttala sig om varken länder eller företag men medger att det handlar om priset på vitsocker. Undersökningarna fortsätter, heter det i Bryssel.
EU-kommissionen misstänker också prisöverenskommelser mellan oljebolagen. Enligt en talesperson för kommissionen har räder genomförts mot företag i två EU-länder och ett land utanför EU.
Enligt den brittiska tidningen Financial Times skulle det handla om koncernerna BP, Shell och norska Statoil samt råvarumäklaren Platts. Kommissionen tror att oljebolagen har anmält manipulerade priser för att frisera noteringarna för oljeprodukter och biobränslen.
Ifall misstankarna skulle bekräftas, har bolagen brutit mot den europeiska konkurrenslagstiftningen och missbrukat sina dominerande positioner på marknaden. Utredningarna fortsätter. Räderna betyder inte att de granskade bolagen automatiskt skulle vara skyldiga till brott, understryker kommissionen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab