Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
24.5.2013 / Landsbygdens Folk
Norges bönder fick jordbruksavtal
Parterna undertecknade avtalet senaste vecka. Det innebär att Oslo och andra tätorter i år torde förskonas från spektakulära bondeaktioner. Avtalet är också en lättnad för regeringspartierna inför årets valrörelse.
Det nya avtalet har emellertid både vinnare och förlorare. Den största nyttan har spannmålsodlarna, som kan räkna med rejäla inkomstökningar. Redan på förhand hade producentorganisationerna prioriterat spannmålssektorn.
Till vinnarna hör också potatisodlare och nötköttsproducenter, som kan räkna med högre intäkter. Producenterna av nötkött kan till exempel dra nytta av ett nytt kvalitetstillägg. Mjölkproducenterna hamnar någonstans mittemellan.
Det norska jordbruksavtalets förlorare är producenterna av gris- och fågelkött och ägg. De måste räkna med högre foderkostnader utan motsvarande kompensationer.
Värst är situationen för äggproducenterna, eftersom det råder en överproduktion på ägg i Norge. Bönderna måste själva betala räkningen för överproduktionen i form av sänkta priser. Det går inte att överföra de stigande foderkostnaderna på äggpriset.
Men också grisbönderna känner sig förfördelade. Enligt producentorganisationen Norsvin får sektorn en närmast symbolisk höjning av grisstödet. Målpriset för griskött stiger inte fastän kostnadssidan är tung.
Avtalet är tufft, särskilt för unga grisproducenter som har byggt nya anläggningar och skuldsatt sig, säger Geir Heggheim från Norsvin.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab