Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
24.5.2013 / Landsbygdens Folk
USA-företag vill lansera hälsosammare GMO-chips
Den nya sorten går under namnet Innate och designas enligt snabbrestaurangernas behov. Potatisen uppges vara motståndskraftig mot svampar som förorsakar störande fläckar på knölarna. Snabbrestauranger undviker helst sådan potatis.
En annan fördel är att potatisen bildar ovanligt låga halter av akrylamid, som bildas då potatis hettas upp under tillverkningen av chips och pommes frites. Flera långtidsstudier tyder på ett samband mellan exponering av akrylamid och cancer.
Akrylamid bildas genom en reaktion mellan asparagin och socker vid höga temperaturer. Enligt Simplot har mängderna asparagin och stärkelse reducerats genom att man har stängt av vissa DNA-sekvenser i knölens ämnesomsättning.
Simplot har lämnat in en ansökan om tillstånd för en kommersiell försäljning av Innate i USA och Kanada. Om den amerikanska livsmedelsmyndigheten FDA beviljar tillståndet utan dröjsmål, kan potatisen lanseras på marknaden redan år 2015.
Enligt Simplot har Innate genomgått ett detaljerat testprogram med mer än tjugo fältförsök. Det har inte gått att fastställa några väsentliga skillnader till konventionella potatissorter.
Odlarna ser emellertid risker i samband lanseringen. I slutet av 1990-talet presenterade Monsanto den gentekniskt modifierade potatissorten New Leaf, som skulle vara resistent mot växtsjukdomar och Koloradobaggar.
Sorten floppade fatalt. Potatisfarmarna måste snabbt återgå till konventionella sorter, sedan McDonald´s och flera andra stora uppköpare drog bort New Leaf ur sina program. Anledningen var att en del av kunderna inte accepterade potatisen.
Monsantos genmodifierade potatis förorsakade dessutom en mindre skandal då knölar av misstag exporterades till Japan. Sedan dess måste USA:s potatisexport till Japan kontrolleras med avseende på genmodifierat innehåll.
Men Simplot hänvisar till att deras nya sort uteslutande har modifierats med potatisgener, medan Monsantos sort hade tillförts främmande mikroorganismer. Monsanto överskred därmed en röd linje.
Koncernen framhåller att Monsantos potatis hade förändrats av produktionstekniska skäl för att bli lättare och billigare att odla. Innate har egenskaper som framför allt är bra för konsumenterna, understryker Simplot.
Men de amerikanska konsumentorganisationerna är inte övertygade. De hänvisar till avsaknaden av tillförlitliga långtidstest. Man vet ännu inte hur genmodifierade produkter påverkar människor och miljö på sikt.
De amerikanska potatisodlarnas organisationer är inte helt övertygade. The National Potato Commission försäkrar att organisationens medlemmar stöder utvecklingen av bättre potatissorter.
Det kan bli problematiskt om marknaden delas i två läger med motsatta attityder till ny teknologi. Farmarna borde nu skynda långsamt och avvakta läget, säger organisationens ordförande John Keeling.
Det kanadensiska företaget Okanagan Speciality Fruits har animerat en liknande debatt med en gentekniskt förändrad äppelsort som är en variant av Golden Delicious och Granny Smith.
Enligt Okanagan vill man framför allt beakta konsumenternas önskemål. Den nya sorten behåller sin färg så att fruktköttet inte blir brunt då man skär upp äpplet. På detta sett förefaller äpplet att hållas färskt betydligt längre än vanligt.
Okanagan har gått tillväga på ungefär samma sätt som Simplot med sina potatisar. Forskarna har stängt av en gen som producerar ett enzym som reglerar den oxideringsprocess som färgar äpplet brunt.
Företagets chef Neal Carter hoppas att den nya egenskapen ska bidra till en ökad konsumtion av äpplen, framför allt hos barn, då frukterna ser aptitligare ut. Dessutom skulle färre äpplen kastas bort i onödan.
De amerikanska äppelodlarnas organisationer är mindre optimistiska. Enligt US Apple Association är det inget revolutionerande framsteg att producera ett äpple som håller färgen. I värsta fall kan GMO-sorten bli ett bakslag för hela äppelproduktionen.
Både Okanagan och Simplot avvisar kraven på en separat produktmärkning. De hänvisar till lagstiftningen i USA och Kanada. Enligt föreskrifterna måste GMO-produkter märkas bara om de uppvisar väsentliga förändringar i förhållande till konventionella sorter.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab