Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
17.5.2013 / Landsbygdens Folk
Irland försöker medla mellan differenser om CAP
CAP-förhandlingarna befinner sig just nu i ett läge som Coveney betecknar som "lugnet före stormen". De allra tyngsta frågorna, exempelvis miljövillkoren och sockerkvoten, behandlades ännu inte då medlemsländernas jordbruksministrar träffades på måndagen.
I stället lät Coveney ministrarna ta ställning till tre andra omstridda frågor. Det handlade om definitionen av aktiva jordbrukare, tilläggsstödet för unga jordbrukare och programmet för småbrukare.
På dessa punkter går meningarna isär mellan kommissionen, EU-parlamentet och rådet. Dessutom företräder medlemsländerna sinsemellan motsatta åsikter. Det irländska ordförandeskapet försöker nu utreda hur eventuella kompromisser kunde se ut.
Någon större kompromissvilja kunde inte skönjas på måndagens möte. De flesta medlemsländer höll fast vid de gemensamma positioner som rådet slog fast i mars. Ministrarna förespråkar frivilliga lösningar som ger medlemsländerna mer spelrum.
I diskussionen om tillägget till unga jordbrukare betonade framför allt Tyskland, Danmark, Finland, Storbritannien, Tjeckien och Sverige att det extra stödet måste förbli frivilligt för medlemsländerna.
EU-parlamentet och kommissionen anser att medlemsländerna ska förpliktas att betala ett tilläggsstöd på 25 procent utöver gårdsstödet till unga jordbrukare som odlar mindre än 100 hektar åker.
Ministrarna hänvisade till att unga jordbrukare på ett utmärkt sätt kan stödas via landsbygdsprogrammen. Ett annat argument mot förpliktande stöd är att åldersstrukturen varierar i medlemsländerna. En gemensam lösning är inte ändamålsenlig.
De flesta ministrar motsätter sig också förslaget till förenklade regler för småbrukare med en areal som understiger tre hektar. Endast en minoritet av medlemsländerna kan tänka sig ett sådant system.
Frankrike och Belgien varnade för att befria småbrukare från bestämda miljövillkor. Frankrikes jordbruksminister Stéphane Le Foll betonade att EU inte kan hålla sig med två separata system.
Också Tyskland avvisar ett parallellt system för småbrukare, eftersom tyskarna fruktar mer byråkrati. En annan nackdel är att kontrollen av tvärvillkoren riskerar att falla bort i denna kategori.
Spanien, Österrike, Italien, Rumänien och Grekland skulle däremot gärna införa särregler för småbruk, förutsatt att de gäller i hela EU.
Det irländska ordförandeskapet hoppas nu på en kompromiss som bygger på kriterier som utgår från det maximala stödbeloppet för gårdar. EU-parlamentet har föreslagit ett årligt stödbelopp på högst 1.500 euro. Rådet kan gå med på att ställa gränsen vid 1.000 euro. Det irländska ordförandeskapet föreslår att parterna möts halvvägs, 1.250 euro.
För att stärka begreppet "aktiva jordbrukare" efterlyser kommissionen och parlamentet en negativlista med markägare som flygplatser, campingplatser och sportanläggningar, som skulle uteslutas ur stödsystemet.
Flera medlemsländer, bland dem Finland, Tyskland, Danmark och Estland anser att negativlistan ska vara frivillig. Polen, Grekland, Lettland och och Österrike förespråkar en obligatorisk lista på EU-nivå.
Jordbrukskommissionär Dacian Cioloș vädjade till ministrarna om enighet kring gemensamma lösningar. Det är inte bra att strö in alltför många nationella undantag i den gemensamma jordbrukspolitiken, påpekade han. Enligt Cioloș förefaller det som om ministrarna skulle betrakta det som ett självändamål att avvisa kommissionens och parlamentets förslag utan att beakta själva innehållet.
Frågorna ska de närmaste veckorna manglas vidare i EU:s specialkommitté. Rådsordföranden Coveney uppmanade medlemsländernas ministrar att instruera sina representanter att agera mer flexibelt i fortsättningen. Coveney avvisade spekulationer om att parterna skulle överväga att plocka ut svårlösta element ur CAP-förslaget för att ta itu med dem senare.
Han underströk att hela paketet ska behandlas och godkännas i slutet av juni. Men det kan bli ett mycket långt möte, medgav Coveney.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab