Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
17.5.2013 / Landsbygdens Folk
Ny WTO-chef lovar fart på Doharundan
Azevêdo har från början betraktats som favorit. Han efterträder fransmannen Pascal Lamy, som lämnar WTO-högkvarteret efter två mandatperioder. På slutrakan tog brasilianaren hem segern före huvudkonkurrenten, mexikanaren Herminio Blanco.
I egenskap av mångårig WTO-ambassadör för Brasilien har Azevêdo en lång erfarenhet av världshandelsfrågor. Efter valet uttryckte han sin oro för den tilltagande protektionismen och dödläget i förhandlingarna om en världsomfattande frihandel inom Doharundan.
Doharundan kan karaktäriseras som WTO:s viktigaste uppgift och största misslyckande på en gång. Förhandlingarna startade under stora förhoppningar år 2001 men de starka meningsskiljaktigheterna, inte minst inom jordbruket, har paralyserat samtalen.
Under de senaste åren har Doharundan fört en betydelselös tillvaro som på sikt till och med kan hota WTO:s auktoritet. USA, EU och alla stora handelsblock och -nationer har praktiskt taget övergivit WTO och sätter i stället sin tillit till ömsesidiga frihandelsavtal.
Azevêdo medger att Doharundan har kört fast. Nu måste processen dras flott igen. I annat fall missar WTO utvecklingen inom den globala frihandeln. Stora förhoppningar ställs på nästa ministermöte i Bali i december.
Både EU och USA betraktar Azevêdo som sin favorit på posten. EU:s handelskommissionär Karel de Gucht signalerade efter valet Bryssels intresse att stöda den nya generaldirektören i hans arbete att nå en lösning på Dohaprocessen.
USA har också utlovat sitt stöd. Chefen för USA:s handelskammare Thomas J Donohue noterar att världshandeln behöver en fungerande och aktiv global organisation. Men detta förutsätter konkreta framsteg vid konferensen i Bali.
I detta skede ställs förhoppningarna till ett mindre frihandelspaket i form av förenklade tullformaliteter. Tanken är att man sedan kunde bygga ut paketet i riktning mot ett multilateralt handelsavtal.
Azevêdo betecknas som en skicklig strateg och förhandlare med särskild kännedom om handelstvister. Han betonar sin roll som neutral och opartisk ledare för den internationella handelsdiplomatin.
Hittills har Azevêdo gjort sig känd som kritiker av statliga jordbruksstöd. Han efterlyser ett avreglerat jordbruk och klandrar bland annat USA:s stöd till bomullsproduktionen och EU:s sockerkvoter.
Jordbruket blev en svår stötesten för den avgående generaldirektören Pascal Lamy. Klyftorna har snarast ökat. Industriländerna vill hålla kvar vissa subventioner för sitt jordbruk medan de snabbväxande ekonomierna och u-länderna har andra intressen.
Roberto Azevêdo måste börja från rent bord med nya idéer för att komma vidare. WTO är en tungrodd organisation där besluten fattas enhälligt. Samtliga 159 medlemmar måste vara införstådda. Det är inte lätt att finna sådana kompromisser.
I vilket fall som helst blir det bråttom. EU och USA ska snart börja förhandla om världens största frihandelszon. Om det transatlantiska frihandelsavtalet blir verklighet, kan det allvarligt skada förutsättningarna för en ny Doharunda.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab