Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
17.5.2013 / Landsbygdens Folk
Europeiska handelskedjor vädjar om mer GMO-fri soja
Det har blivit ont om genteknikfri soja för djurfoder. Stora producentländer som USA och Argentina odlar numera nästan uteslutande genmodifierade sojasorter. Brasilien är ett av de få länder som ännu exporterar konventionellt odlad soja.
Flera stora handelskedjor och återförsäljare i Tyskland, Belgien, Österrike, Portugal och Schweiz har avlåtit en gemensam resolution där man vädjar till Brasilien att fortsätta producera soja utan genteknik.
Vid framställningen av animalieprodukter som mjölk, ägg och kött spelar den importerade sojakvaliteten en avgörande roll. Om djurfodret framställs av genmodifierad soja, kan handeln inte längre saluföra garanterat GMO-fria livsmedel till konsumenterna.
De europeiska handelskedjorna oroar sig över utvecklingen. Det har blivit svårt för livsmedelsindustrin och jordbruksproducenterna att få tag konventionellt sojafoder som tryggar en livsmedelskedja som är fri från genteknik.
I resolutionen konstaterar handelskedjorna att Brasilien år 2005 började tillåta odling av genmodifierade sojasorter. Sedan dess har andelen konventionellt producerad soja kontinuerligt minskat.
En bidragande orsak är det ökande suget efter GMO-soja från Kina. Därmed blir den europeiska efterfrågan mindre betydelsefull för de brasilianska producenterna. Europeiska uppköpare måste numera betala påtagliga pristillägg för konventionell soja.
Handelskedjorna är beredda att stöda brasilianska företag och producenter för att trygga leveranserna till Europa. Handeln vill betala ett påslag för certifierad, konventionell soja. Påslaget skulle fördelas rättvist mellan aktörerna i livsmedelskedjan, inklusive odlarna.
De europeiska kedjorna är också beredda att hjälpa till med logistik som är erforderlig för den nödvändiga separationen av GMO-soja och konventionell soja inom lagrings- och transportledet.
Nyligen meddelade flera brittiska handelskedjor att de inte längre kan garantera att deras fågelköttprodukter och ägg är fria från genteknik. De brittiska kedjorna hänvisar till svårigheterna att få tag i konventionellt odlad soja.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab