Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
17.5.2013 / Landsbygdens Folk
Tysk potatiskartell tjänade miljonbelopp
Senaste vecka gjorde polisen en razzia mot de misstänkta företagen och beslagtog handlingar. Det handlar om en bedrägerihärva i gigantiska proportioner, eftersom de inblandade företagen behärskar mellan 80 och 90 procent av marknaden.
Det handlar till övervägande del om stora packerier som har tagit ut orättvist höga priser för potatis och lök som har saluförts via de stora handelskedjorna. Också företag utanför kartellen har kunnat sko sig på trafiken.
Enligt myndigheterna har kartellen haft en koordinator som regelbundet har kommit överens om prisnivån hos alla medverkande företag inför de veckovisa förhandlingarna med handelskedjorna.
Företagens prisanbud till handeln varierade uppenbarligen med en eller ett par cent. Man frågar sig nu varför handelskedjorna inte har reagerat på de minimala skillnaderna i företagens anbud.
Priset har i regel förblivit högt oberoende av skördenivå och marknadsläge. Den fria prisbildningen på marknaden saknades. Handeln har i sin tur tagit ut ett högre minutpris av konsumenterna.
Eftersom den tyska potatismarknaden är mycket stor, kunde företagen tjäna hundratals miljoner euro genom bedrägeriet. De lukrativaste vinsterna kammade företagen in med så kallad premiumpotatis, små förpackningar med läckra kvalitetsknölar.
Experter uppskattar att odlare och konsumenter kan ha förlorat mellan 100 och 500 miljoner euro under de senaste tio åren. Odlarna av potatis har lidit skada, eftersom de har betalat ett allt för högt pris för potatisutsäde som också saluförs via samma företag.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab