Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
17.5.2013 / Landsbygdens Folk
Mer hästkött återkallas från finländska affärer
Den holländska matsäkerhetsmyndigheten NVWA har via det europeiska RAFSS-systemet meddelat att alla produkter som har levererats av Willy Seltens mellan januari 2011 och den 15 februari 2013 måste återkallas.
Det holländska företaget har under denna tid levererat kött till sexton EU-länder. I Finland har köttet levererats till PNM-PAN Nordic Meat Oy i Helsingfors, som distribuerade köttet vidare till flera finländska företag som anmodas att dra produkterna tillbaka.
I hela EU måste cirka 50.000 ton nötkött återkallas. Enligt den holländska livsmedelsmyndigheten har hästkött påträffats i 21 procent av 168 prover som har tagits av ett parti på 1.500 ton kött hos företaget Willy Selten. Inspektörerna utgår från att företaget hade köpt upp minst 300 ton hästkött som har blandats i nötköttsprodukter, enligt en redogörelse för det holländska parlamentet.
En talesman för livsmedelsmyndigheten ville inte uppge i vilka proportioner köttet hade blandats. Hästköttets ursprung har fortfarande inte kunnat utredas helt och hållet, men åtminstone en del torde härstamma från Polen och Storbritannien. Enligt NVWA har de polska myndigheterna startat en brottsutredning för att klarlägga om och hur felmärkt hästkött kan ha levererats till Holland.
I Portugal har laboratorietester påvisat rester av läkemedlet fenylbutazon i köttbullar och hamburgare från Willy Selten. Materialet torde härstamma från brittiska hästkadaver som det holländska företaget har köpt upp och blandat i sina exportprodukter.
Enligt NVWA har sannolikt 23.000 ton av partiet på 50.000 ton kött saluförts till företag i Holland. Största delen av köttet har redan konsumerats.
Myndigheterna beslöt att partiet ska återkallas från marknaden efter en razzia i februari, då inspektörerna konstaterade att köttets ursprung inte kunde spåras. Bokföringen stämde inte. Företaget hade sålt mer kött än det hade köpt in.
Köttet distribuerades av två bolag - Wiljo Import and Export BV och Vleesgroothandel Willy Selten. Ägare till båda företagen är miljonären Willy Selten som har åtal att vänta. Selten har till övervägande delar bedrivit verksamheten med låglönearbetare från Polen. Arbetarna har fortfarande utestående löneanspråk.
Seltens advokater har tidigare krävt att livsmedelsmyndigheterna ska upphäva kravet att återkalla det suspekta köttet. Enligt advokaternas motivering är åtgärden bisarr och gränsar till masshysteri.
En domstol har nu försatt Seltens bolag i konkurs. Konkursförvaltningen har beordrat att företagens samtliga tillgångar, inventarier, maskiner och fordon, auktioneras ut via en onlineauktion.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab