Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
10.5.2013 / Landsbygdens Folk
Atria sänkte priserna på svinkött och smågrisar
- Ännu under hösten räknade vi med att produktionssänkningarna skulle leda till en ökad efterfrågan, men så har det inte gått.
En orsak är enligt Matti Perälä den svaga ekonomiska situationen som inverkar på konsumenternas köpkraft och konsumtionsvilja.
- Det inverkar också att Ryssland har stängt gränserna för import av färskt kött från Tyskland och USA samt i praktiken även Spanien, fortsätter Matti Perälä.
Vad gäller den instundande grillsäsongen räknar han med att konsumtionen stiger.
- Jag tror nog på sommarens konsumtion av grillkött, säger han. Jag skulle inte heller vilja dra slutsatser om att den nu aktuella prissänkningen är en öppning i någon riktning. Priserna rör sig helt enkelt upp och ned enligt förhållandet mellan utbud och efterfrågan på marknaden.
Sänkningen av priset för smågrisar förklarar Matti Perälä med att det inte varit möjligt att hålla priserna på samma nivå eftersom det råder överutbud.
- Vi har dock uppnått en liten lättnad i och med att vi har hittat en marknad i Polen för smågrisarna, men den räcker inte för att vi ska kunna hålla samma pris som hittills.

Producenterna är chockade
- Jag ställer mig kritisk till att man med hänvisning till marknaden chockerar producenterna med så drastiska prissänkningar, säger ordföranden för SLC:s slaktdjursutskott Tomas Långgard. Han representerar också SLC i MTK:s svinsektion.
- Det börjar bli ohållbart att jobba som förtroendevald inom vår organisation, där vi försöker vinna förståelse för köttproducenternas situation, när våra egna bolag går och fattar sådana här beslut, fortsätter han.
- Och så till och med just inför grillsäsongen. I och med det här spelar de ju åter kontrollen av marknaden över i händerna på handeln. De förtroendevalda inom andelslagen har inte heller kunnat påverka det här, utan det handlar om helt operativa beslut. Det lilla ljus som brann hos producenterna släcktes i och med det här.
Enligt Tomas Långgård tarvar de högre kvalitetskrav vi har i Finland också en prisnivå som ligger över EU:s genomsnittspriser.
- Det är klart att vi har följt med prisbildningen i Europa, men till saken hör att förädlingsindustrin hela tiden ställt allt högre krav på vår produktion. Slakteriernas kvalitetskrav går långt över EU:s minimikrav. Då kan man inte heller bara hänvisa till prisläget i Europa, utan vi måste få högre pris för bättre kvalitet. Jag hade åtminstone inte föreställt mig att det skulle bli så drastiska sänkningar och inte heller att bondeägda Atria skulle vara först ute med dem.
Tomas Långgård hänvisar vidare till att köttproducenterna under 5-6 års tid har haft ett svårt läge med producentpriser som inte har täckt produktionskostnaderna.
- Nu har kostnaderna slutat stiga, men de har ingalunda kommit neråt utan närmast stabiliserats på en högre nivå. Beslutet är ett slag under bältet på både producenterna och de förtroendevalda, och jag kan inte försvara det. Nu tycker jag det börjar vara dags att se över tjänstemännens lönesättning inom de bondeägda företagen. De kunde till exempel gå in för en lönesänkning på 20 procent för att vara med i det talko som producenterna redan i flera års tid har upprätthållit.
I Maaseudun Tulevaisuus förra veckans fredag uppgav direktören för HKScans köttanskaffning Veli-Matti Jäppilä att HK inte har planer på att sänka sina svinpriser.
I tisdags sade Veli-Matti Jäppilä till LF att läget inte har ändrats.
- Men det finns ett tryck på priset, eftersom priserna fortfarande är på väg neråt i Europa och det finns inte just nu några tecken på att utvecklingen skulle vända, säger han.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab