Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
10.5.2013 / Landsbygdens Folk
Bråttom att så denna vecka
Höstsäden och vallarna har börjat växa i sydligaste Finland. I Nyland och vid kustområden i södra Finland har växtbestånd med råg och höstvete övervintrat dåligt och man blir tvungen att så växtbestånd på nytt.
Vallen har övervintrat nöjaktigt i hela landet, men ställvis förekommer lite snömögel i vallen. Man är tvungen att anlägga lite nya vallar på skiften som lidit av väta och på skiften, där skyddssäden blev otröskad på hösten.
Vårgödslingen av höstsäd och höstoljeväxter inleddes för en vecka sedan i Nyland och sydvästra Finland. På övriga områden i södra Finland och i landets västra delar inleds vårgödslingen denna vecka.
Enligt odlingsplanerna kommer odlarna såsom under tidigare år att göra endast måttliga förändringar i odlingsarealerna för olika växter. De största förändringarna gäller foderkornets odlingsarealer, som väntas öka något jämfört med i fjol.
Odlingsarealerna för havre och vårråg väntas förbli oförändrade på de flesta områden. Intresset för odlingen av vårvete varierar på olika områden: odlingen väntas minska med 5-10 procent vid kustområden i södra Finland, i södra Karelen, vid kustområden i Österbotten och i norra Österbotten, men öka i Nyland och i södra Österbotten.
Misslyckanden under senaste somrar har minskat intresset för odlingen av rybs, fastän utsikterna för efterfrågan på odlingen av rybs är goda. Odlingsarealen väntas minska med 10-20 procent.
Odlingsarealen för sockerbeta, matpotatis och kummin torde förbli oförändrad. På de flesta områden överväger man att minska på odlingen av rörflen.
I norra Savolax finns intresse för att öka odlingen av bondböna, men vid kustområden i södra Finland, i Kymmenedalen och vid kustområden i Österbotten väntas odlingsarealerna däremot minska. Odlingen av övriga baljväxter torde förbli oförändrad.
Den ekologiska odlingsarealen väntas öka något från i fjol vid kustområden i södra Finland, i östra och mellersta Finland, södra Österbotten och Kajanaland.
I arealen för naturvårdsåkrar väntas inte ske betydande förändringar. Odlingsarealerna för klöver- eller gröngödslingsvallar väntas öka något vid kustområden i södra Finland, i Savolax, mellersta Finland, mellersta Österbotten och i Kajanaland.
Tillgången och kvaliteten på utsädet har inverkat på odlingsplanerna för de olika säden mindre än man var rädd för. Alla har dock inte fått den sort de velat ha p.g.a. sena utsädesbeställningar.
Efter förra sommaren har de mest efterfrågade sorterna varit de som kräver en kortare växtperiod. På vissa områden har man varit tvungen att byta foderkorn mot havre och vårvete mot fodersäd.
Tillväxten hos jordgubbar och utvecklingen av knoppar hos bärbuskar och fruktträd har börjat i södra Finland och vid kustområden. I landets mellersta delar har vinbärsknopparna börjat växa, men växtbestånd med jordgubbar och hallon är fortfarande i vilostadiet.
På odlingar med bär och frukt har man tillsvidare inte märkt vinterskador. Det tjocka snötäcket och en jämn temperatur på vårvintern har främjat övervintringen.
På åkrarna i södra Savolax och mellersta Finland finns ställvis mycket mullhögar efter vattensork. Omfattningen av vinter- och sorkskador märks först när tillväxten börjat.
Sättningen av tidig potatis inleddes i Egentliga Finland och Åbolands skärgård i mitten av april, vilket är ett par veckor senare än under tidigare år. Under förra veckan och veckoslutet har tidig potatis satts flitigt p.g.a. gynnsamt väder och sättningen är endast några dagar senare än normalt.
Det kyliga vädret har bromsat upp plantsättningen av potatisen, men skörden av den först satta potatisen uppskattas dock hinna bli färdig till midsommar.
I södra Finland inleddes sådden av de första trädgårdsärterna för två veckor sedan och även tidig morot kunde sås förra veckan. Planteringen av sallat, tidig huvudkål, blomkål och lök inleddes för två veckor sedan på de snabbast upptorkade och allra varmaste åkerskiften.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab