|
10.5.2013 / Landsbygdens Folk
EU presenterade förslag till reglering av frömaterial
Kommissionens planer på nya regler för fröhanteringen har debatterats häftigt de senaste månaderna. Kritiker har befarat att den privata handeln med gamla, beprövade sorter kommer att förhindras eller till och med stoppas.
EU:s kommissionär för hälsa och konsumentfrågor Tonio Borg lovar att EU gör undantag för privatpersoner och försäljning av frön i små mängder. De nya reglerna ska i första hand minska byråkratin.
Kommissionen eftersträvar enkla och flexibla regler för försäljning av frön och annat växtförädlingsmaterial. Detta ska leda till en produktiv, anpassningsbar och varierad växtodling och skogsproduktion i EU.
Ett brett urval av frömaterial och bättre testmetoder ska bidra till att skydda den biologiska mångfalden och en växtförädling som är inriktad på hållbart jordbruk.
Frön i privata trädgårdar ska inte regleras i EU-lagstiftningen. Privatpersoner kan fortsätta att köpa alla slags frön och material och sälja dem i små mängder. Privatpersoner får också byta frön sinsemellan som tidigare.
Enligt Borg ska den nya lagstiftningen ge användarna bättre valmöjligheter. Den ska omfatta allt från nya, testade växtsorter till så kallat heterogent material som inte uppfyller definitionen på växtsort, samt traditionella sorter och material för nischmarknader.
Föreskrifterna ska anpassas till frömaterialet, produktionsförhållanden och de berörda företagens storlek. Gamla, traditionella sorter och heterogent material kommer undan med lindrigare registreringsföreskrifter.
Dessa kategorier är undantagna från testprocedurer och andra rättsliga krav. Småföretag som sysselsätter färre än tio personer och omsätter mindre än två miljoner euro får sälja sina produkter som nischmaterial utan vare sig registrering eller registreringsavgift.
Förslaget omfattar också skogsbrukets förökningsmaterial. Enligt kommissionen vill man fastställa en särskild strategi för skogsförnyelse som baserar sig på nuvarande principer.
EU-parlamentet och medlemsländerna ska härnäst ta ställning till det nya förslaget. Kommissionen räknar preliminärt med att de nya reglerna kan träda i kraft år 2016.
|
|