Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
10.5.2013 / Landsbygdens Folk
EU vill skärpa sanktioner för bedrägerier med mat
Den ansvariga EU-kommissionären Tonio Borg lade på måndagen fram ett paket med åtgärder som ska förbättra tillämpningen av hälso- och säkerhetskraven genom hela livsmedelskedjan. Enligt Borg handlar det om en effektivare och smartare lagstiftning som samtidigt minskar byråkratin för branschens företagare.
Initiativet till paketet kommer från en arbetsgrupp med uppgift att rationalisera och förenkla EU:s administration. Meningen är att slå ihop ett sjuttiotal rättsakter om bland annat livsmedelsrätt, djurskydd, växtskydd och utsäde till fem rättsakter.
Detta ska bidra till att minska byråkratin för jordbrukare och livsmedelsföretagare så att de kan koncentrera sig på sina egentliga uppgifter, lovar Borg.
Livsmedels- och jordbrukssektorn är en viktig näringsgren i EU. Fastän EU har världens strängaste livsmedelskrav, har hästköttskandalen visat att det finns utrymme för förbättringar, medger kommissionären.
Enligt Borg ska medlemsländerna få bättre verktyg för att kontrollera att EU-lagstiftningen följs, också i praktiken. Reglerna för kontroller, inspektioner och testförfaranden bör ses över.
Den senaste tidens livsmedelsskandaler visar igen en gång att myndigheterna måste ingripa effektivare för att skydda konsumenterna för risker. Medlemsländerna måste bygga upp effektiva bedrägerikontroller.
Den som åker fast måste räkna med höga böter och straffavgifter med avskräckande verkan, understryker Borg.
Men kommissionen vill också satsa på förebyggande åtgärder. Handelns globalisering och klimatförändringen ger grogrund för nya skadedjur och växtsjukdomar. De måste motas med nya åtgärder.
För att förhindra att nya skadedjur får fotfäste inom det europeiska jord- och skogsbruket vill kommissionen stärka de nuvarande reglerna för växtskyddet. Man vill titta närmare på högriskimport från länder utanför EU och förbättra spårbarheten av växtmaterial på den inre marknaden. Enligt kommissionen måste övervakningen bli bättre så att nya skadedjur utrotas i ett tidigt skede.
Jordbrukare som drabbas av sådana växtsjukdomar bör få ekonomisk kompensation, anser kommissionen.
Reglerna för djurhälsa ska likaså skärpas i förebyggande syfte. Kommissionen efterlyser bättre regler för att spåra upp och bekämpa sjukdomar med en effektivare samordning. Man vill göra det lättare för jordbrukare och veterinärer att reagera på rätt sätt.
Sjukdomar som kräver ett snabbt ingripande ska kategoriseras och prioriteras så att resurserna används effektivt. Men reglerna måste samtidigt vara flexibla med avseende på företagens storlek och de lokala förhållandena.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab