Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
10.5.2013 / Landsbygdens Folk
Kineserna hamstrar mjölkpulver i Europa
De stora handelskedjorna har börjat ransonera sina torrmjölkprodukter för att inte hyllorna ska tömmas helt. Tyskarna har till och med börjat köpa tillbaka babymjölk som redan har exporterats till Östeuropa för att tillgodose efterfrågan på hemmamarknaden.
Den stora tyska tillverkaren av babymat Milupa ber på sin hemsida om ursäkt för den akuta bristen på babymjölk. Den vanligtvis så stabila efterfrågan på torrmjölk har stigit med en tredjedel på en kort tid. En sådan rusning har vi aldrig upplevt tidigare. Kineserna köper upp alla våra produkter, uppger man vid Milupa.
Kineserna dricker traditionellt inte mjölk, men vanorna har förändrats. I Kina lever mer än etthundra miljoner barn som är yngre än tre år och föräldrarna är måna om att skaffa hem möjligast hälsosam babymat.
Enligt nyhetsbyrån Bloomberg steg den kinesiska försäljningen av mjölkpulver under fjolåret med 30 procent, till ett värde av nästan tolv miljarder euro. Det är fyra gånger mer än den amerikanska marknaden sväljer.
För de stora europeiska tillverkarna av mjölkprodukter, exempelvis franska Danone, är Kina redan den viktigaste marknaden. Produkter från Nestlé, Mead Johnson och tyska Hipp är också eftertraktade av kineserna.
Den inhemska mejeriindustrin har inte lyckats skaka av sig sitt miserabla rykte efter melaminskandalen år 2008. Flera hundra spädbarn insjuknade efter att ha matats med produkter som innehöll nedsmutsat mjölkpulver. Sex barn dog på kuppen.
De kinesiska mjölkkoncernerna lovade bot och bättring, men konsumenternas förtroende är bortblåst. Det är förståeligt eftersom kontaminerade produkter fortfarande påträffas med jämna mellanrum. Nyligen måste en mejerikoncern dra tillbaka babymat från marknaden då statliga inspektörer hade påträffat rester av kvicksilver i mjölken.
Unga kinesiska föräldrar jagar därför utländska torrmjölkprodukter. Europeisk torrmjölk har det överlägset bästa ryktet i Kina och är därför särskilt efterfrågad. Men gängse importvara är mycket dyr på grund av höga tullar.
Följaktligen har en enorm marknad för smuggelvara uppstått. Kineserna har länge bunkrat utländskt mjölkpulver i finansområdet Hongkong med sina liberala handelsbestämmelser. Men småningom har mjölkpulvret också tagit slut i Hongkong.
För att få ett slut på trafiken har myndigheterna från början av mars begränsat införseln av torrmjölkprodukter till Kina. Privatpersoner får ta med sig högst två burkar till det kinesiska fastlandet, motsvarande 1,8 kg mjölkpulver per person.
Enligt den kinesiska tidningen Xiaokang pågår nu ett veritabelt krig om mjölkpulver i Kina. Kineserna försöker få tag i mjölkpulver direkt från utlandet, från USA, Australien, Nya Zeeland och Europa. Utlandskineserna har upptäckt marknadsluckan. De dammsuger alla europeiska butikshyllor på allt vad torrmjölk heter och skickar produkterna till Kina.
Man misstänker att verksamheten åtminstone delvis kan vara organiserad av storuppköpare, som låter sina hantlangare söka upp affärer som ännu har de begärliga produkterna i lager. En betydande del av trafiken löper via Hongkong.
De kinesiska myndigheterna avslöjade nyligen ett regelrätt syndikat som smugglade in babymat. Tullen beslagtog fyra ton mjölkpulver till ett värde av 110.000 euro.
I Kina saluförs de europeiska produkterna via internetportaler till skyhöga priser. Marknadsvärdet för en burk tysk torrmjölk kan stiga till hundra euro och till och med mer, uppger tyska tidningar.
Den olagliga införseln av torrmjölk till Kina har sedan dess nått en omfattning som överträffar smugglingen av narkotika. Fram till slutet av april har 880 personer häktats efter att ha försökt transportera torrmjölk över gränsen mellan Hongkong och Kina. Det är dubbelt fler än antalet narkotikabeslag under år 2012, uppger de kinesiska myndigheterna.
Efter den första melaminskandalen år 2008 stiftade den kinesiska regeringen nya lagar om livsmedelssäkerhet, produkttest och ett system för spårning av misstänkta produkter. Myndigheterna försöker försäkra att de inhemska produkterna numera är trygga.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab