Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
7.5.2013 / SLC
Årets matskolor skapar matglädje för närmare 600 barn

I matskolan lär sig barnen matlagning samt vikten av hälsosam mat och motion på ett aktiverande sätt.
I år ordnas 33 matskolor i Finland. Foto: Petra Ingo

 
I år ordnas 33 matskolor, av vilka 14 på finlandssvenska orter. Matskolorna fylls i snabb ordning av barn och matskolorna i Sibbo, Pargas, Kronoby och Raseborg är redan fullsatta. Matskolan ordnas i form av ett fyra dagars läger för 8-12 åriga barn under sommar- och höstloven.

Under matskolan erhåller barnen förståelse för matens ursprung, matens väg från jord till bord, goda upplevelser med mat och motion samt inspiration att uppleva maten med alla sina sinnen.

- Verksamheten bygger på lokalt samarbete mellan medverkande organisationer med 4H-föreningen som drivande kraft. Vi ser en stor potential med att utveckla matskolan till ett nytt verktyg för den finländska matfostran bland barn, framhåller projektledare Bettina Lindfors.

Piloteringen av matskolan berör 600 barn
- Matskolans bärande idé är att öka barnens matglädje. I år når vi genom den nationella piloteringen närmare 600 barn, närmare 900 föräldrar och över 100 frivilliga ledare. Varje matskola rymmer 12-20 barn och engagerar 3-4 frivilliga hjälpledare förutom handledaren, fortsätter Lindfors.

- På programmet finns såväl matlagning, diskussion om matens väg, näringslära, kökshygien och motion. Vi använder lokala råvaror, besöker en bondgård och avrundar med en familjemiddag. Årets tema är mjölk och flera av matskolorna får besök av mjölkambassadören Kati Riekkinen, sammanfattar Lindfors.

Matskolor ordnas i Borgå, Forsby (Östnyland), Helsingfors, Ingå, Kimitoön, Korsholm, Korsnäs, Kronoby, Malax, Närpes, Pargas, Pedersöre, Raseborg, Sibbo och Vörå.

Årets matskolor och kontaktuppgifter till handledarna hittas på www.matskolan.fi.

Tilläggsinformation:
Bettina Lindfors
Projektledare
045 109 6811
bettina.lindfors@matskolan.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab