Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 24.11.2024
 Grattis Siv
3.5.2013 / Landsbygdens Folk
EU förbjuder neonikotinoider
Medlemsländerna röstade för andra gången om förslaget utan att nå en kvalificerad majoritet, varken för eller emot. Femton medlemsländer röstade för ett förbud medan åtta länder motsatte sig begränsningar i detta skede.
För kommissionens förslag röstade Tyskland, Frankrike, Belgien, Danmark, Spanien, Luxemburg, Cypern, Lettland, Estland, Nederländerna, Sverige, Polen, Slovenien, Bulgarien och Malta.
Mot ett förbud röstade Italien, Storbritannien, Ungern, Portugal, Österrike, Rumänien, Tjeckien och Slovakien. Finland, Irland, Litauen och Grekland lade ned sina röster i omprövningskommittén.
Finlands röstningsbeteende kan betraktas som ett uttryck för differenserna inom regeringen. Jord- och skogsbruksminister Jari Koskinen är bekymrad över rybsodlarnas framtid medan miljöminister Ville Niinistö anser att förbudet är bra.
EU-kommissionen har nu rätt att fälla avgörandet på egen hand. Den ansvariga kommissionären Tonio Borg hänvisar till forskningsresultat från livsmedelsmyndigheten Efsa, som tyder på att neonikotinoider kan skada bisvärmar.
Kommissionen förväntas klubba av förbudet inom kort. Följaktligen kommer de tre neonikotinoiderna klotianidin, imidakloprid och tiametoxam inte längre att tillåtas vid odling av grödor som attraherar bin, som solros, bomull, majs, rybs och raps.
Kommissionen gick i alla fall med på att förlänga nådatiden för neonikotinoiderna med några månader. Enligt de ursprungliga planerna skulle förbudet träda i kraft redan den första juli. Nu förlängs fristen till den första december för att redan inköpt och betat utsäde ska få användas för höstsådden.
Begränsningarna gäller preliminärt för minst två år. Därefter kommer förbudet att omprövas på basen av nya utredningar och resultaten av nationella övervakningsprogram i medlemsländerna.
Miljöorganisationerna betecknar åtgärden som en god nyhet för biodlingen. Enligt tillverkarna Syngenta och Bayer baseras förbudet på lösa misstankar och teoretiska laboratorieförsök. Relevanta resultat från fältförhållanden saknas.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab