Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
3.5.2013 / Landsbygdens Folk
Grekland och Italien straffas för olagliga hönsburar
Beslutet att införa så kallade inredda burar fattades så tidigt som år 1999 med en övergångstid på tolv år. Trots detta försummades fristen av äggproducenter i tretton medlemsländer. Reformen borde ha varit komplett den första januari 2012.
Den 26 januari 2012 sände kommissionen en skrivelse till ifrågavarande medlemsländer med uppmaningen att brådskande anpassa äggproduktionen till de nya reglerna. I juni följde en ny skrivelse.
Av de tretton länderna som fick den officiella uppmaningen har elva nu fullföljt hönsdirektivet. Två länder har ännu inte gjort det, konstaterar kommissionen syrligt i ett pressmeddelande.
Trots upprepade uppmaningar har varken Grekland eller Italien vidtagit några åtgärder för att följa den gällande EU-lagstiftningen på denna punkt. Kommissionen förväntar sig att dessa medlemsländer börjar tillämpa de nya reglerna.
Grekland och Italien kommer nu att ställas till svars inför EU-domstolen för underlåtenhet att följa gällande direktiv, meddelar kommissionen.
Alla medlemsländer måste följa gemensamma regler för att undvika orättvis konkurrens och en förvrängd marknadssituation. Producenter som lyder lagen får inte hamna i en sämre situation för att andra inte följer föreskrifterna, inskärper kommissionen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab