|
3.5.2013 / Landsbygdens Folk
EU-motståndarna segrade i Islands val
Socialdemokraterna har lyckats lyfta den isländska ekonomin på fötter efter den ekonomiska kollapsen år 2008. Men recepten har varit beska och illa omtyckta. Föraktet för politik har märkbart tilltagit bland islänningarna.
I valet fick statsminister Johanna Sigurdardottir uppleva ett hårt bakslag. Hennes socialdemokrater förlorade hälften av sina väljare, jämfört med valet 2009. Det innebär slutet för den rödgröna regeringen.
Socialdemokraterna har kört på ett medlemskap i EU som en medicin mot den ekonomiska krisen. Förhandlingarna med Bryssel inleddes år 2010 med målsättningen att Island skulle bli EU-land år 2012 och ansluta sig till eurozonen tre år senare.
Men förhandlingarna har ständigt försenats, bland annat till följd av makrilltvisten och Icesave-grälet. Befolkningen har inte låtit sig övertygas om fördelarna av ett EU-medlemskap och euroskepsisen snarare tilltar än minskar.
De isländska fiskarna och jordbrukarna har krävt generösa särregler för jordbruk och fiske som en förutsättning för ett medlemskap i EU. Jordbrukarna vill behålla stödet till jordbruksnäringen och de starka skyddstullarna mot importerade livsmedel.
Oppositionen segrade galant i veckoslutets val. Det blev närmast dött lopp mellan det moderata Självständighetspartiet och det liberala Framstegspartiet. Tillsammans får partierna mer än hälften av platserna i Alltinget.
De två partierna kommer sannolikt att bilda en ny koalitionsregering i Reykjavik. Självständighetspartiets ordförande Bjarni Benediktsson gjorde anspråk på statsministerposten då valresultatet blev klart på söndagen.
Både Självständighetspartiet och Framstegspartiet avvisar ett medlemskap i EU. Framstegspartiet har föreslagit att befolkningen ska tillfrågas om medlemsförhandlingarna ska stoppas eller om de ska slutföras.
Självständighetspartiet intar en ännu hårdare linje. Benediktsson anser att förhandlingarna i Bryssel kan stoppas med en gång. Det lönar sig inte att invänta en folkomröstning, eftersom islänningarna i vilket fall som helst kommer att säga nej till EU.
Enligt opinionsundersökningarna är omkring 60 procent av islänningarna motståndare till ett medlemskap i EU. Än så länge förespråkar en majoritet av befolkningen att Island trots allt borde slutföra förhandlingarna, men allt fler börjar tvivla på detta.
Allt som allt har elva kapitel förhandlats färdigt i Bryssel, men de svåraste kapitlen, jordbruk och fiske, har ännu inte ens inletts.
Liksom Norge hör Island till EES och är med i Schengensamarbetet. Nyligen ingick Island ett frihandelsavtal med Kina, det första av sitt slag i Europa.
De borgerliga partierna anser att landets nuvarande förpliktelser räcker till för att Island ska klara sig på egen hand i fortsättningen. De ser inte heller något behov av att byta ut den isländska kronan mot euro.
|
|