Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 24.11.2024
 Grattis Siv
26.4.2013 / Landsbygdens Folk
Potatissättning inleddes i Ingå
– Jag hade hoppats på att få komma ut runt den 15 april, men så här är det när man lever på naturen, säger han skrattande och tillägger att allt nu beror på hurdan vår vi får.
– Om det blir en varm vår blir det nog bra.
Redan i mitten av mars satte Gustav sättpotatisen att förgro under högtrycksnatriumlampor, men när våren lät vänta på sig fick han stänga värmen och släcka belysningen för att bromsa groningen.
När de första vårtecknen äntligen kom började han köra sönder snön på åkern för att sedan vårplöja för en vecka sedan. Med fräsning och sättning har han hjälp av sambon Jenny Ståhl som egentligen jobbar som närvårdare.
– Sen i sommar har jag igen semester lämpligt till upptagningen, skrattar hon.
När sättpotatisen är i jorden täcks den med fiberduk som får ligga kvar nästan ända till skörd.
Gustav Hildén är jordbrukarpojke från Johannesberg gård i Ingå, men det är pappa Jerker som än så länge driver jordbruket. För potatisodlingen arrenderar Gustav mark av sin faster och experimenterar dessutom i år med odling av utsädesvete. Egentligen tycker han att potatisodling är intressantare än spannmål.
– Jag tycker om att peta i jorden och följa med hur det växer, säger han och minns att hans första odlingar gjordes inom 4H.
Han fyller i dagarna 23 år men är redan inne på sin tredje säsong med potatisodling.
God hjälp får han förutom av sambon Jenny också av pappa Jerker och eftersom det finns många potatiskunniga i släkt och grannskap har han inte behövt sakna odlingsråd.
Hildén är nöjd med förra potatissäsongen som äntligen bjöd på lite bättre priser, även om också han fick kämpa med upptagningen i blötväder.
Han tycker att bönder borde bli bättre på att samarbeta och stå på sig när det gäller prissättning. Det är inte lätt att hävda sig mot de mäktiga butikskedjorna som idag ganska långt dikterar priset.
– När det gäller specialodling som potatis tror jag att bonden har möjlighet att säga sitt. Själv har jag ett bottenpris som jag inte går under, säger han och hoppas att också andra skulle ta till sig den kutymen.
Han betonar också att bönderna borde hålla ihop istället för att gå under varandra i pris. Kampen om kunderna kan vara rent nedslående ibland.
– Butikskedjorna förstår inte vilken arbetsmängd och vilka kostnader det är frågan om. Där är man nog som odlare liten.
I fjol levererade Hildén potatis till den lokala S-marketen som ibland tog 130 procent vinst på den potatis som Hildén odlat och till och med burit in i butikslokalen.
– Och så får bönderna skulden när kunderna tycker maten är dyr, suckar han.
I år har hans skörd en annan adress. Merparten går till partiaffären Borgå potatis i Östnyland, en del till en lokal livsmedelsaffär och resten säljs via hemförsäljning. Allt brukar gå åt och kunderna brukar vara nöjda så Hildén har all anledning att se ljust på framtiden.
– Befolkningen ökar och matbehovet ökar. Och inhemskt är alltid inhemskt, säger han och berättar att han gödslar sparsamt med kväve för att behålla potatisens goda smak.
Själv äter han helst bara nypotatis och sill hela sommaren.
– Man kan ju variera sillsmaken ibland, skrattar han.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab