|
12.4.2013 / Landsbygdens Folk
Lidls Finlandsmärkning vilseleder konsumenterna
- Vår Finlandslogo betyder att produkten är tillverkad i Finland, men råvarorna behöver inte vara inhemska, säger Pilvi-Sisko Riikonen, kommunikationsansvarig vid Lidl i Finland.
Riikonen anser inte att Finlandslogon vilseleder konsumenterna och hänvisar till Lidls egna kriterier för märkningen.
- Finlandslogon är Lidls eget märke, vars användningskrav vi själva har bestämt. Vi försöker förmedla tydligt till våra konsumenter att Finlandslogon berättar om tillverkningsland och att den inte tar ställning till råvarornas ursprung, säger Riikonen.
Vilseleder konsumenter
Mika Hakamäki, jurist vid Konkurrens- och konsumentverket, håller inte med. Enligt honom är Lidls egen logo vilseledande.
- Enligt mig finns det en risk för att Lidl vilseleder konsumenterna eftersom Finlandslogon ger en felaktig bild av ursprunget. Man försöker skapa en bild av renhet och att det är inhemskt, men om produkterna inte måste tillverkas av inhemska råvaror är det inte bra.
- Det här är enligt mig vilseledande marknadsföring, säger Hakamäki.
ÖSP:s förbundsordförande och riksdagsman Mats Nylund är av samma åsikt. Han påpekar att den finländska livsmedelskedjan och staten har satsat betydande resurser på att lansera pålitliga kvalitetsmärkningar som till exempel groddbladet och Svanen.
- De är en garanti för att råvarorna är inhemska och att de också uppfyller många andra krav. Det är enligt mig oacceptabelt att ett företag lanserar egna märken där det är uppenbart att leda konsumenternas tankar till etablerade märken, säger han.
Och fortsätter:
- Lidl försöker helt klart rida på de här branden eftersom de säljer. Jag ser det som mycket negativt att produkter som tillverkas av utländska råvaror får ha en Finlandslogo. Det är enligt mig vilseledande.
Listan över Lidls egna produkter som har Finlandslogon är lång. Till exempel en rad olika charkprodukter som skorp- och smörgåsskinka, rövarstek och den "inhemska" medvursten som alltså inte behöver innehålla inhemskt kött - trots att de alla är märkta med Finlandslogon.
Inhemskt eller inte?
Eller att de mjölkprodukter som har logon innehåller inhemsk råvara. Som till exempel vissa av Lidls visp- och matgräddeprodukter, vars tillverkare på sin webbsida hävdar att de prefererar inhemska råvaror och att en del av deras andra produkter är Svanen-märkta.
Men i och med att företaget är nämnt som tillverkare på en produkt som bär Lidls egen märkning finns en risk för att råvaran är utländsk - trots att det troligen inte är fallet. Ett annat exempel är filprodukter som är tillverkad av ett inhemskt mejeriandelslaget.
Filen är med största sannolikhet tillverkad av inhemsk mjölk, men i samband med Lidls krav för märkningen behöver det inte vara så eftersom företaget ifråga inte tar hänsyn till produktens ursprung.
Till saken hör också att Lidls system är inkonsekvent. För när det gäller grönsaker är det endast inhemska - inte utländska - som får ha Finlandslogon.
- Vi vill berätta för kunderna om att våra grönsaker som har logon är inhemska och att våra andra produkter som har märket är tillverkade i Finland, säger Riikonen.
Nylund poängterar att det finns andra som tillverkar livsmedel som ger ett förvirrande intryck. En stor del av brödet som säljs i våra butiker tillverkas i Finland, men av utländska råvaror.
Flera aktörer säljer också produkter som de kallar för inhemsk medvurst, men i själva verket är köttet utländskt. De stora kedjorna har också en rad olika egna produkter som tillverkas av importerat kött.
- Men skillnaden är att de inte har en vilseledande Finlandslogo som för tankarna till att det är inhemskt. Dessutom står det ofta på förpackningen att det är fråga om utländskt svinkött och ursprungslandet brukar också framkomma tydligt i marknadsföringen.
- På den punkten skiljer sig Lidl från andra aktörer som på så sätt tar ett visst ansvar, säger Nylund.
Läs innehållsförteckningen
Ett enkelt sätt att ta reda på om en produkt till exempel är tillverkad av inhemskt kött är att läsa innehållsförteckningen. På flera av Lidls produkter som bär Finlandslogon står det att det är tillverkat av gris- eller nötkött.
Det är att jämföra med till exempel Atrias liknande produkter där det tydligt framgår att det är fråga om finländskt griskött. Så är fallet också för HK:s produkter.
- Den stora skillnaden - för konsumenter som är alerta - är att Atrias och HK:s inhemska produkter är märkta med Svanen, säger Nylund.
Enligt Riikonen har Lidl strävat efter att vara tydlig när det gäller att påpeka att deras Finlandsmärkning inte berättar någonting om ursprunget för sina konsumenter. Men hur det är med det är oklart, eftersom inte ens Lidls egen personal verkar vara medveten om det.
Det blir snabbt tydligt under ett besök vid en av Lidls butiker i Vasa. På frågan om företagets egen inhemska medvurst verkligen är inhemsk ges ett otydligt svar av en anställd vid Lidl i Vasa.
- Det ska nog vara inhemskt kött. Det visar ju Finlandslogon, säger hon.
Men för att vare helt säker kontaktas också Lidls kundtjänst, som ger samma svar:
- Köttet torde nog vara inhemskt, meddelar kundtjänsten, utan att kunna ge ett säkert svar.
Inte ens Riikonen kunde svara på frågan, som befordrades vidare till en annan instans inom bolaget i onsdags. Lidl hade inte lyckats svara på frågan innan LF:s pressläggning i torsdags kl.12.
- Med tanke på skandalen med hästkött är det mycket oansvarigt av Lidl att inte ens personalen kan berätta vad deras produkter innehåller. På ett sätt är svaret egalt om råvaran är inhemsk eller utländsk på grund av att Lidl redan genom sina principer för märkningen tagit avstånd från råvarans ursprung, säger Nylund.
|
|