|
5.4.2013 / Landsbygdens Folk
Sista utropet för sockerbetsodlare
- Jämfört med tidigare år så har vi nu kommit till både ett normalt förhandlingsklimat och en skälig prisnivå nu. Och dessutom finns det behov av flera odlare för att fylla den överenskomna produktionskvoten.
Åtminstone 1.000 hektar till behövs, utskottet räknar att man nu är uppe i 12.000-13.000 hektar i hela landet och ungefär 14.000 behövs.
Lockbeten är ett högre pris än tidigare och ett ökat stöd för transporterna till fabriken i Säkylä.
Med tanke på odlingsplaner och sådd börjar det bli bråttom att bestämma sig. Blomberg menar att det går att hoppa in snabbt på sockerbetsodling - det finns rådgivning och det finns entreprenörer som kan sköta grovjobbet.
Bristen på odlare nu beror delvis på två blöta höstar som gjort att somliga gamla odlare varit tvungna att byta till andra grödor för att återställa markstrukturen. Men rent statistiskt borde en tredje dålig höst i följd vara osannolik, resonerar Blomberg.
Utskottet arrangerar nu snabbt regionala informationer för sockerbetsodlare och sådana som kan tänka sig att bli det:
- För nylänningar i samband med NSP:s vårmöte måndagen 8.4 på Lärkkulla i Karis. Vårmötet börjar klockan 10. Medverkande bl.a. Sucros sockerbetskonsulent Markus Sjöholm och SLC:s sockerbetsutskotts medlem Henrik Kevin.
- För åbolänningar i samband med ÅSP:s sockerbetsutskotts möte på The Barn i Pargas tisdagen 9.4 klockan 16. Markus Sjöholm liksom Cay Blomberg och resten av ÅSP-sockerbetsutskottet informerar.
- För ålänningar en diskussion i samband med Västra Saltviks lantmannagilles möte på Nääs brandstation tisdagen 9.4 klockan 19. Ålands representant i SLC:s sockerbetsutskott Tom Jansson är med.
- I Österbotten är vårmötet först 15.4 och informationen ges därför nu per e-post och telefon, man kan t.ex. kontakta Fredrik Ström (SLC:s utskott), Markus Sjöholm på Sucros eller Fredrik Grannas som är ombudsman på ÖSP.
Ovanstående personer kan också kontaktas direkt före och efter mötena för frågor kring sockerbetsodling.
|
|