Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 21.11.2024
 Grattis Hilma
5.4.2013 / Landsbygdens Folk
Irland hoppas på skrotade sockerkvoter
För att återuppliva sin sockerindustri har Irland två alternativ. Irländarna måste antingen begära nya kvoter av EU eller påskynda en möjligast snabb avveckling av kvotsystemet.
Det första alternativet stoppades bestämt av de andra medlemsländerna i rådet. Nu ligger en snabb avveckling i Irlands intresse. Irland hade redan från början hoppats på en avreglering av sockermarknaden redan hösten 2015.
EU-reglerna förbjuder än så länge all produktion av socker i Irland och betor får inte ens odlas för export. Ett undantag är betor för djurfoder.
Irländarna betraktar EU:s sockerreform som ett enda stort misstag. Irlands sista sockerfabrik var den effektivaste anläggningen i sitt slag i Europa.
Irland vill så snabbt som möjligt starta en kommersiell sockerproduktion för den fria marknaden. Det höga världsmarknadspriset ska garantera en lönsam produktion. En storbank och flera privata investerare är redo att finansiera projektet.
Gruppen Beet Ireland ska bygga den första sockerfabriken. Enligt förstudier borde produktionen bli en god affär. En plats för fabriken har redan valts ut och finansieringen är ordnad, säger gruppens ordförande Jim O´Regan.
För Beet Ireland vore det en besvikelse om EU:s sockerreglering förlängs till 2020. Irländarna hoppas att slutdatumet 2017 ska hålla i vårens trepartsförhandlingar. I så fall har de irländska jordbrukarna chansen att inleda sin första betsådd redan på våren 2016.
Före påsken enades EU:s medlemsländer om en avveckling av sockerkvoterna år 2017. Parlamentet vill bibehålla kvoterna till 2020. Det mesta tyder på en tidpunkt någonstans mittemellan. Trepartsförhandlingarna om CAP-reformen mellan kommissionen, medlemsländerna och EU-parlamentet inleds redan denna vecka. Tidpunkten för sockerkvoternas avveckling hör till de knepigare frågorna i förhandlingsprocessen.
EU-kommissionen anser att kvoterna ska avvecklas redan år 2015, medan parlamentet vill ge sockerindustrin och betodlarna en övergångstid till år 2020. Medlemsländerna har enats om 2017 som slutdatum.
Irlands första kompromissförslag i rådet gick ut på att sockerregleringen avvecklas år 2018. Villkoret var att de medlemsländer som gav bort sina kvoter i samband med sockerreformen ska få nya kvoter för att etablera ny sockerproduktion. Detta skulle ha underlättat möjligheterna för Irland, Slovenien och Portugal att återupprätta nedlagda sockerfabriker, men en majoritet av medlemsländerna avvisade bestämt kravet på nya kvoter.
Kravet på nya kvoter betecknades som oacceptabelt, eftersom länderna tidigare har fått ekonomisk kompensation av EU för att de frivilligt lade ned sin produktion.
Irland måste svälja de beska dropparna men ställde i gengäld ett tidigare avvecklingsdatum, 2017. De övriga EU-länderna måste motvilligt acceptera detta med förhoppningen att EU-parlamentet ska hålla sitt löfte att bevara sockerregleringen till 2020.
I de stora betodlarländerna Frankrike och Tyskland räknar regeringarna med en fortsättning efter 2017. Med det är troligt att parlamentet till slut måste pruta på sina ambitioner.
Jordbruksutskottets ordförande Paolo de Castro utlovar hårda förhandlingar. Parlamentet är inte redo att äventyra kärnfrågorna, understryker han. Å andra sidan förväntas också parlamentet jämka och tidtabellen är sträng.
Optimisterna hoppas att parlamentet ska få sin vilja igenom medan realisterna drar ner förväntningarna. Enligt analytiker vid det tyska marknadsinstitutet F.O. Licht kommer parterna sannolikt att enas om 2018 som slutdatum.
EU-kommissionens talesman Roger Waite uttrycker sig försiktigt - det är säkert att sockerkvoterna försvinner. Men tidpunkten är öppen, medger han.
En majoritet av EU:s medlemsländer anser att 2017 är alldeles för tidigt, framhåller den europeiska sockerindustrins takorganisation CEFS. Betodlarnas organisation CIBE anser att det fortfarande är realistiskt att hoppas på 2020.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab