Sågat tallvirke producerades i Finland till en mängd av ca 12,7 miljoner kubikmeter år 2001. Det var 0,5 miljoner kubikmeter mindre än under året förut. Både den inhemska användningen och exporten av sågat tallvirke kvarstod på så gott som samma nivå som år 2000. Däremot fortsatte exporten av förädlade produkter, bl.a. hyvlade och fingerskarvade produkter och produkter som sorterats enligt hållfastheten, att öka till 1,0 miljoner kubikmeter.
Knappt 60 procent av exporten av sågad trävara och förädlade produkter inriktade sig på EU-området och Norden. Exporten till Japan fortsatte att öka och Afrika behöll sin ställning som ett betydande exportområde. Tillväxten inom exporten av produkter av limmat trä saktade av men exporten uppgick trots det till 60 miljoner euro. Av exporten gick två tredjedelar till Japan. Importen av sågat tallvirke minskade med ca en fjärdedel år 2001 till 177 000 kubikmeter. Dessa uppgifter framgår av en branschrapport om sågning, hyvling och impregnering av trä, som arbetskrafts- och näringscentralerna och handels- och industriministeriet har utarbetat tillsammans och som offentliggjordes torsdagen den 23 maj 2002.
Den förväntade ekonomiska uppgången i Europa, Japan och Förenta Staterna har inte blivit av. Detta har inneburit att tillväxten i efterfrågan på sågad trävara har stannat av, på en del områden t.o.m. minskat. Efterfrågan på sågad trävara och produkter som förädlats av den torde börja öka först år 2003. Sågningskapaciteten och produktionen är större än efterfrågan, vilket återspeglar sig i prisnivån. Enligt preliminära uppgifter sjönk sågindustrins lönsamhet under nollstrecket år 2001, och innevarande år förväntas inte bli nämnvärt bättre, även om små höjningar av priserna har åstadkommits. Det viktigaste hindret för en förbättring av lönsamheten är obalansen mellan priset på sågad trävara och råvaran.
Den finska sågindustrin kommer att vara konkurrenskraftig till sin teknik långt in i framtiden. I stället för en ökning av kapaciteten har investeringarna inriktats på en ökning av användningen av småvirke, utvecklandet av sågningsprocessen för tillverkning av produkter enligt kundernas önskemål, ibruktagande av informationsteknik samt fortsatt förädling av första graden. Också i framtiden kommer investeringarna i branschen att prioritera dessa objekt.
Produktionen av impregnerad trävara uppgick till knappt 330 000 kubikmeter år 2001 som en följd av den inskränkta stolpproduktionen. Den inhemska efterfrågan på impregnerad sågad trävara bibehölls medan exporten ökade något. Exporten av stolpar minskade. De årliga fluktuationerna i exporten av impregnerade stoplar är stora. Det finns avsevärt mycket mera impregneringskapacitet i användning än efterfrågan skulle kräva, och inga nämnvärda planer på att bygga ny kapacitet finns i branschen.
Värmebehandlingen av trä har varit mycket på tapeten de senaste åren. År 2001 uppskattas det att i Finland producerades drygt 20 000 kubikmeter värmebehandlad trävara, av vilken ca 11 000 kubikmeter gick på export. Nu finns det kapacitet för 130 000 kubikmeter som är avsedd för värmebehandling. Något behov att bygga mera kapacitet torde inte uppkomma under de närmaste åren.
År 2001 ökade produktionen av produkter av limmat trä till 130 000 kubikmeter. Av produktionen gick drygt 90 000 kubikmeter på export, främst till Japan. Till följd av den rådande överkapaciteten i Europa har priserna på limmat trä sjunkit och detta har återspeglat sig i verksamhetens lönsamhet. Tillverkningskapaciteten för limmat trä uppgår till ca 200 000 kubikmeter i Finland.
De största utmaningarna i branschen är att förbättra lönsamheten, att utveckla verksamheten för tillverkning av produkter enligt kundernas önskemål, att utnyttja informationstekniken, att utveckla distributionskanalerna samt att förbättra logistiken, skriver man i branschrapporten om sågning, hyvling och impregnering av trä, våren 2002.