Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
22.3.2013 / SLC
SLC: Lantbrukets tillväxt uteblir


Svenska lantbruksproducenternas centralförbunds styrelse konstaterar att regeringen via rambudgetsbesluten inte utnyttjar lantbrukets tillväxtpotential. Regeringen har i tidigare beslut beskurit jordbrukets stöd, vilket direkt och synligt har påverkat näringens lönsamhet. Här hade SLC önskat en tydlig förändring för att förverkliga regeringsprogrammets målsättningar om livsmedelsnäringarna som en framtida tillväxtbransch.

Jordbruks- och trädgårdssektorn kommer att gå miste om 20 miljoner euro i och med att bränsleaccisåterbäringen minskar, vilket regeringen inte åtgärdade i rambudgeten. Detta kommer att drabba de aktiva jordbrukarna.

Skogsförbättringsanslagen kommer att beskäras, vilket ytterligare kommer att leda till eftersläpningar i skogsförbättringsåtgärderna och i slutändan påverka tillgången till virke. Detta är ohållbart med tanke på regeringens målsättningar om bioenergi och gröna näringarnas tillväxt. Positivt är att skogssektorn inte påfördes nya kostnader så som en skogslägenhetsavgift eller fastighetsskatt.

SLC efterlyser nu att regeringen vidtar konkreta åtgärder som leder till tillväxt inom lantbruket. Utvecklingen inom näringen måste tryggas genom tillräckliga anslag för jordbrukets investeringsstöd och åtgärder som sporrar till produktion. Jordbrukarens andel av konsumentpriset måste komma upp till den nivå som motsvarar arbetsinsats och risk.


Tilläggsinformation:
SLC:s centralstyrelseordförande Holger Falck, tel. 050 555 3711
SLC:s verksamhetsledare Jonas Laxåback, tel. 0400 568 342
www.slc.fi, www.facebook.com/SLC.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab