Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
22.3.2013 / Landsbygdens Folk
Närpes Grönsaker vill minska överproduktionen på tomat
- I år har vi för första gången aktivt försökt minska den absoluta produktionstoppen på tomat i juli. Det har vi gjort genom att uppmana våra året runt-odlare att inleda planteringen av de nya kulturerna flera veckor tidigare, berättar andelslagets vd Stefan Skullbacka.
I vanliga fall byter året runt odlarna tomatplantor i mitten av augusti. Men i år hoppas Skullbacka att en del av den processen sker i början av juni.
- Det skulle medföra att produktionen är jämnare och att det inte blir ett överutbud när säsongodlarna börjar skörda, vilket också minskar risken för att tomatpriserna djupdyker i början av juli, säger han.
En tidigareläggning av kulturbytet skulle också medföra att det inte sker en kraftig nedgång av utbudet på tomat under hösten.
- På det här viset slår vi två flugor i en smäll. Överutbudet efter midsommar minskar samtidigt som produktionen hålls jämn också under hösten. Konsumenterna måste få tillgång till högklassiga grönsaker också under augusti och september.
Han understryker att Närpes Grönsaker inte kan tvinga sina medlemmar att följa rådet.
- Vi har informerat om problematiken och om en del går in för att tidigarelägga kulturbytet hjälper de varandra. Det här gör vi för medlemmarnas bästa, men allt sker på frivillig basis, förklarar Skullbacka.
Enligt Skullbacka är det fråga om en ny strategi från andelslagets sida.
- Vi har otroligt duktiga odlare som är inriktade på att producera. Men på grund av realiteterna måste vi också beakta marknaden. Genom att vidta åtgärder kan de påverka sin egen situation.
Närpes Grönsaker kommer också att försöka justera planteringsvolymerna på gurksidan.
- Gällande gurkor är det många av året runt-odlarna som byter plantor i juli och det bidrar till att det till och med kan bli brist på gurkor i den månaden som är en högkonsumtionsmånad. Så här ska vi också försöka vidta åtgärder så att toppar och svackor jämnas ut, säger Skullbacka.
Andelslaget är en stor aktör på den inhemska marknaden, men inte tillräckligt stor för att ensam diktera villkoren. Det innebär att Närpes Grönsaker också behöver hjälp av andra packerier och leverantörer av inhemska grönsaker för att minska säsongvariationerna.
- Under vintern har jag fört diskussioner med Handelsträdgårdsförbundet om behovet av ett sorts prognossystem som i första hand skulle gälla växthusgurkan, eftersom vi har de största skördevariationerna på den på grund av att kulturerna byts var tolfte vecka. Ett sådant system skulle göra att vi vet hur stora arealer som är i produktion och när byten av kulturer bör ske så att produktionen är jämn över hela året.
- Det skulle också motverka att det plötsligt blir brist och att handeln inte kan använda importen som ett lika effektivt vapen som nu, säger han.
Men att skapa en heltäckande databas över den inhemska växthusproduktionen är en utmaning.
- Försök har gjorts tidigare utan större framgång. Ska ett system skapas måste alla packerier och enskilda större producenter vara öppna och ärliga så att det totalt finns en möjlighet att justera produktionen. Men jag hoppas att alla aktörer förstår vikten av ett sådant här redskap, säger Skullbacka, och påpekar att det inte handlar om att bilda karteller.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab