Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
22.3.2013 / Landsbygdens Folk
Man kan söka om ettåriga förbindelser för i år
En miljöstödsförbindelse som ingåtts 2008 kan man förlänga med ett år. Det gäller också jordbrukare över 65 år. Helt nya miljöstödsförbindelser kan man göra upp bara i undantagsfall. Det gäller exempelvis om det inte är möjligt att överföra en miljöstödsförbindelse och sökanden inte har en tidigare sådan.
Jordbrukaren kan också söka om en ny femårig förbindelse för LFA-stödet, men här är det en förutsättning att sökanden är under 65 år. Både för miljöstödsförbindelsen och LFA-förbindelsen gäller att den areal man söker stöd för är stödberättigad.
Nya förbindelser görs dessutom på det villkoret att de kan justeras enligt EU:s regelverk för den kommande programperioden.
Ny åkerareal kan godkännas som stödberättigad areal i miljö- och LFA-stödet bara i sådana fall då arealen överförts av en jordbrukare äldre än 65 år eller har kommit i sökandens besittning som en följd av en ägoreglering av åkermark.
Vad gäller de förbindelser om djurens välmående som gjorts under 2008 är det möjligt att ansöka om ett års förlängning men ny förbindelse om stöd för djurens välmående är det inte möjligt att göra. Stödnivåerna och stödvillkoren är de samma som hittills.
Förbindelser för specialmiljöstöd som löper ut i år kan förlängas med ett år. Stödnivåerna och villkoren är de samma som hittills.
Nya förbindelser kan man söka för ekologisk produktion och ekologisk husdjursproduktion. Om jordbrukaren därutöver har haft ickeproduktiva investeringar så kan hon eller han söka avtal om skötsel av mångfunktionell våtmark eller skötsel av vårdbiotoper.
Helt nya avtal om stöd för ickeproduktiva investeringar eller avtal om främjande av naturens och landskapets mångfald kan bara sökas av registrerade föreningar.
Det här året räknar man med att behöva cirka 417 miljoner euro för miljöstöd samt stöd för djurens välmående och icke produktiva investeringar. Behovet av medel för LFA-stödet uppgår till sammanlagt 422 miljoner euro. Av miljöstödet står EU för cirka 110 miljoner euro och av LFA-stödet för knappa 120 miljoner.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab