Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
22.3.2013 / Landsbygdens Folk
Beslut om neonikotinoider kan landa hos kommissionen
Frågan är mycket kontroversiell. Kommissionen ville ursprungligen låta medlemsländerna rösta om ett förbud redan i februari. Men ärendet togs bort från listan i sista stund.
Den ständiga kommittén för livsmedelskedjan och djurhälsa gjorde senaste vecka ett nytt försök att tackla neonikotinoiderna. Men EU-ländernas experter lyckades inte överbrygga meningsskiljaktigheterna.
Kommissionen baserar sitt förslag på en utredning från livsmedelsmyndigheten Efsa. Men bland annat Tyskland och Finland anser att EU borde skynda långsamt i frågan och invänta nya forskningsresultat innan man tar till så drastiska åtgärder som ett förbud.
Tyskland och Finland efterlyser en kompromiss där medlemsländerna på basen av riskanalyser ska få bevilja undantagslov för användningen av neonikotinoider under en övergångstid.
I expertkommittén hade medlemsländerna två alternativ - att stöda kommissionens förslag eller förkasta det. Tretton länder - Polen, Spanien, Nederländerna, Italien, Belgien. Danmark, Luxemburg, Malta, Frankrike, Sverige, Lettland och Cypern - vill ha ett förbud.
Mot kommissionens förslag röstade nio länder - Grekland, Tjeckien, Irland, Litauen, Ungern, Österrike, Portugal, Rumänien och Slovakien.
Tyskland, Finland, Bulgarien, Estland och Storbritannien lade ned sina röster, eftersom den tyska kompromissen inte stod till disposition. Därmed kunde ingen majoritet i den ena eller den andra riktningen uppnås.
Flera medlemsländer framhöll att de tillbudsstående beslutsunderlagen baserar sig på bristfällig forskning. Experterna krävde en noggrannare vetenskaplig upparbetning som beaktar de allra nyaste forskningsrönen.
Det är för närvarande ont om alternativa substanser som kunde ersätta neonikotinoider. I Österrike befarar man att ett förbud mot neonikotinoider kan öppna portarna för genmodifierat utsäde i Europa.
I Östeuropa har många odlare massiva problem med skadeinsekter i majs. Ifall det enda verksamma betningsmedlet dras in, kan odlarna tvingas övergå till resistenta GMO-sorter, varnar jordbruksminister Niki Berlakovich i Wien.
I Finland används neonikotinoider som betningsmedel för rybs. Ett gångbart alternativ saknas, uppger säkerhets- och kemikalieverket Tukes.
Kommissionen vill fortsätta diskussionerna i EU:s omprövningskommitté med representanter för medlemsländernas jordbruksministerier. Ifall medlemsländerna inte kan enas, återgår ärendet till kommissionen.
Kommissionen kan driva igenom sitt eget förslag om saken blockeras av medlemsländerna. Men än så länge eftersträvar man en politisk överenskommelse, försäkrar EU-informatören för hälsofrågor, Frederic Vincent.
Kommissionen håller fast vid sin målsättning att de nya bestämmelserna ska träda i kraft den första juli, inskärpte hälsokommissionär Tonio Borg på tisdagen i Bryssel. Kommissionens förslag går ut på att användningen av tre neonikotinoider förbjuds från och med början av juli inom odlingen av majs, solrosor, raps och bomull. Efter två år ska en omprövning ske. Till dess vill kommissionen skaffa fram nya forskningsresultat.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab