Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
22.3.2013 / SLC
Landsbygdsnätverkets regionala innovationsläger 2013: Orterna har valts!
Enligt verksamhetsplanen för 2013 framställer landsbygdsnätverket fem regionala innovationsläger i år. Principen för innovationsläger prövades i landsbygdsnätverksverksamheten redan i fjol, men nu införs modellen i den regionala utvecklingen för att stöda respektive regionorganisations egna strategiska tyngdpunkter.
 
Tio intentionsansökningar om regionala innovationsläger lämnades inom den utsatta tiden före 22.2. I intentionsansökan bad man de sökande fästa särskild uppmärksamhet vid tyngdpunkter som hänför sig till den regionala utvecklingsstrategin och de teman genom vilka verksamheten på innovationslägren utvecklas.
 
De sökande fick fria händer att skapa läger som avspeglade dem själva, och detta visade sig på ett positivt sätt i ansökningarna. Man hade närmat sig temana från väldigt olika utgångspunkter, och skalorna var mycket mångsidiga. Inverkan och etableringsmöjligheter kom i regel mycket tydligt fram i ansökningarna, och de sökande försökte ägna dessa särskild uppmärksamhet i sina val.
 
Innovationsläger som ska genomföras 2013
 
Forssaregionen
Realiseringen stöder innovationstävlingen Järkivihreä. Via lägret söker man regionala lösningar på frågan hur tyngdpunkter inom näringsverksamheten som syftar till en hållbar utveckling för landsbygden ska stödas, sett ur landsbygdsutvecklingens perspektiv, samtidigt som nya innovativa service- och verksamhetsmodeller samt affärsverksamhet skapas.
 
Mellersta och norra Karelen
De ursprungligen separata ansökningarna för mellersta och norra Karelen slås samman till ett läger. Mellersta Karelen med temat bredband och norra Karelens tema som sökte nya sätt att närma sig ekologisk produktion har båda en enorm potential. Dessa teman ansågs betjäna landsbygdsutvecklingen både separat och tillsammans i stor omfattning. Genom sammanslagningen ville man ändå låta dessa från varandra avvikande helheter mötas samt stöda nätverkande bland regionens aktörer.
 
Sydöstra Finland
Lägrets teman anknyter starkt till de möjligheter som gränsen mot Ryssland erbjuder och dess starka regionala inverkan. Ett särskilt mål är utveckling av verksamheten på lång sikt och utveckling av praktiska program utan branschbegränsningar.
 
Norra Österbotten och Kajanaland
Ett läger som djärvt närmar sig innovationsverksamheten och dess möjligheter, vars huvudsyfte är att söka nya tillvägagångssätt och -modeller för landsbygdens utveckling. Ett genomförande där man via tydliga delhelheter söker utmaningar och möjligheter utifrån aktörer, behov och teknik.
 
Fjäll-Lappland
På Fjäll-Lapplandslägret utvecklas nätverkande, samhällelighet, välfärd, samhällelig välfärd och affärsverksamhet i glest befolkade regioner. På lägret undersöks på ett mångsidigt sätt hur nya lokala verksamhetsmodeller skapas och hur dessa inverkar på medborgardemokratin samt på utvecklingen av nätverk och affärsverksamhet.
 
 
Innovationslägren är ett regionalt verktyg för landsbygdsnätverket där man skapar, utmanar och utvecklar: idéer, människor, företagsverksamhet och nätverk. Innovationslägren är en viktig del av landsbygdsnätverkets verksamhet åren 2013 och 2014.
 
Utgångspunkten för innovationslägret är alltid detsamma, behovet att utveckla och utvecklas. Innovationsläger är ett nytt sätt att närma sig den regionala utvecklingen, som betjänar denna oberoende av utvecklingsbehov. På lägren utvecklar man strategiskt viktiga insatsområden enligt de regionala utvecklingsplanerna och löser problem som man identifierar i insatsområdena tillsammans med sakkunniga från respektive område och externa experter.
 
 
Mer information:
Jord- och skogsbruksministeriet, landsbygdsnätverksenheten:
Päivi Kujala, enhetens direktör, tfn 0295 16 2187, e-post: paivi.kujala@maaseutu.fi
Lauri Hyttinen, nätverkssamordnare, tfn 0295 16 2302, e-post: lauri.hyttinen@maaseutu.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab